Witajcie,
obudziłam się dzisiaj już we własnym łóżku, co oznacza
powrót do normalności. Pocieszam się faktem, że za chwilę będzie jeszcze cieplej
na zewnątrz - marzec i nic innego jak nadchodząca wiosna, wszystko
będzie budzić się do życia (ze mną włącznie). Wracając wczoraj do Polski,
planowałam już kolejny krótki wypad, to chyba uzależnienie, prawda – może to powinno
się leczyć ? Obiecałam również kolejny
obiad na wynos, więc słowa dotrzymuję :D Tym razem bardziej warzywnie i dietetycznie !
Lodowa na wynos (z tych składników powstanie około
mniejsze 3-4 porcje, dlatego można proporcje dostosować do własnych potrzeb)
- połowa sałaty
lodowej
- 2-3 pomidory
- ogórek zielony
- cebula czerwona
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Tym razem przepis prosty i bardzo szybki w przygotowaniu, bo
właśnie o to chodzi w zdrowych obiadach na wynos. Pierś kurczaka myjemy, przekrajamy na pół a potem w paski. Przekładamy do miski z jogurtem naturalnym, przyprawiamy
pieprzem i solą do smaku – wszystko razem mieszamy. Najlepiej pozostawić
kurczaka na 15 minut, by przeszedł smakiem i stał się delikatniejszy. Ten czas
można wykorzystać do przygotowania reszty składników naszego „słoikowego”
obiadu.
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy – pomidory w kostkę, ogórka
w ćwiartki, natomiast sałatę rwiemy na
mniejsze części - do przygotowania około 3 porcji w zupełności wystarczy połowa
główki. Pozostała nam jeszcze cebula, którą można pokroić w kostkę lub tak jak
ja w „piórka” – nie wiem, czy jest to poprawna forma, oczywiście chodzi mi o
takie paseczki. Warzywa przygotowane, to
pora dokończyć kurczaka – dusimy go przez około 10-15 minut w rondelku na małym ogniu, razem z jogurtem. Opcjonalnie
można dodać łyżeczkę oleju, choć ja tego nie robię i najlepiej często mieszać.
Nasz słoiczek wykładamy na dnie warstwą sałaty lodowej, następnie pomidory,
ogórek, cebula, ponownie sałata i na wierzchu kurczak (oczywiście to tylko moja
propozycja, można warstwy układać w dowolnej kolejności ). Jako sos wykorzystałam
własny winegret
(3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka soku z cytryny i ewentualnie łyżeczka musztardy, pieprz, sól. Najlepiej
zrobić to w szczelnym, małym słoiczku, ponieważ składniki trzeba energicznie wstrząsnąć
– na porcje sałatki wystarczy łyżeczka tego sosu).
GOTOWE!
Pozdrawiam Was,
Patrycja