10 lutego 2014

CIASTO OWSIANO-POMARAŃCZOWE

22:34

Share it Please
Witajcie!

Ostatnio jestem bardzo zabiegana, niby nic się w moim życiu diametralnie nie zmieniło a doby jakby ubyło...
Znacie ten stan?

Mam dziś dla Was bardzo prosty przepis na ciasto z płatków owsianych, soku pomarańczowego i świeżych owoców, zapraszam : )


Składniki na blachę o średnicy 20-22 cm:

-płatki owsiane górskie- 2 szklanki (będziemy je mielić dlatego można je zastąpić już gotową mąką owsianą-ok. 1,5 szkl)
-rodzynki- 3 łyżki
-słonecznik- 3 łyżki
-miód- 3 łyżki
-przyprawa do piernika/cynamon- łyżeczka
-jajka r.M/L- 3 szt
-sok pomarańczowy 100%- ilość zależna od wchłanialności płatków owsianych- ok. 0,5 szklanki
-pomarańcza - 2 szt

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Płatki owsiane mielimy w blenderze, następnie dodajemy rodzynki, słonecznik, przyprawę oraz żółtka z jaj.
3. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i dolewamy do suchej masy.
4. Całość mieszamy (gdyby masa była nadal bardzo sucha to możemy dodać więcej soku).
5. Białka z jaj ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z ciastem. Całość przekładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 min (do suchego patyczka).
6. W tym czasie dokładnie myjemy pomarańcze,  następnie kroimy je w plastry, które ułożymy na cieście lub po prostu tak jak ja, obieracie i kroicie w średniej wielkości kostkę : )
7. Ciasto po wystudzeniu dekorujemy pokrojonymi owocami i gotowe.

* Ciasto bez wierzchniej warstwy owoców jest równie smaczne! : )

Pozdrawiam Was,
Beata