24 stycznia 2014

ALTERNATYWA DLA BUŁKI TARTEJ

13:26

Share it Please
Witajcie,

miałam zaplanowany na dzisiaj kolejny post z przepisem, ale niestety ostatnio wszystko działa przeciwko mi i tym samym coś co miało być proste i łatwe do przygotowania, okazało się niewypałem. Tak to jest, jak się za bardzo eksperymentuje w kuchni, ale obiecuję następny post będzie już ściśle kulinarny!



Teraz powiem Wam trochę o alternatywnych zamiennikach popularnych panierek, bo na pewno jest ich kilka. Przeważnie unikam, prawdę mówiąc w ogóle nie kupuję gotowych panierek, czy samej bułki tartej. Składniki kupnych produktów mogą nas wielce zaskoczyć, za to w mojej kuchni można znaleźć sezam – idealny do mięsa i ryby, płatki owsiane, słonecznik, czy orzechy – wystarczy je zmielić w blenderze. Jest to nie tylko zdrowsze - w końcu orzechy dzięki zawartości kwasów omega – 3 i wielu innych potrzebnych w naszej diecie składników, wspomagają pracę mózgu, szczególnie w sytuacjach wzmożonej aktywności umysłowej – sesja, a poza tym jest to smaczniejsze od zwykłej bułki tartej. Robię tak już od dłuższego czasu, jednocześnie jajko używane w trakcie „panierowania” zastępuję jogurtem naturalnym, w efekcie ryba, czy mięso jest delikatniejsze. Sprawdza się to w przygotowaniu wielu potraw np. nuggetsów, piersi z kurczaka,  czy kotlecików twarogowych (coś w rodzaju Kofty). Postaram się dodać jakiś fajny, lekki  przepis z wykorzystaniem sezamu lub orzechów włoskich, więc śledźcie uważnie bloga! Na teraz to wszystko, może komuś przydadzą się alternatywy bułki tartej :D


Pozdrawiam Was,

Patrycja