4 marca 2013

POMARAŃCZOWY KOKTAJL RYŻOWY

09:46

Share it Please
Witajcie!

Dzisiaj obudziło mnie piękne słońce i dzień od razu wydał się piękniejszy ; ) A ja jest u Was?

Korzystając z okazji przypominam Wam o AKCJI- macie jeszcze 4 dni na zgłoszenia, a dziś zapraszam Was na POMARAŃCZOWE MLEKO RYŻOWE (koktajl).



Co będzie potrzebne?

-ryż biały- szklanka
-woda mineralna- 2 szklanki
-cukier brązowy-łyżka/ stewia
-ekstrakt z wanilii- 0,5-1 łyżeczka
-pomarańcza
-ew. olej rzepakowy- łyżeczka, dla lepszej konsystencji

Jak przygotować?

1. Ryż gotujemy do miękkości, następnie studzimy.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, za pierwszym razem tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Następnie otwieramy blender, zgarniamy pozostałości ze ścianek, mieszamy i ponownie blendujemy już na gładki płyn. Jeśli koktajl będzie za gęsty można dodać jeszcze odrobinę wody.

Gotowe! Zrobienie go nie zajmie Wam 5 minut, gdy macie pod ręką ugotowany ryż. Przyznam, że smak koktajlu mnie zaskoczył, jest naprawdę dobry i pożywny, no i lekkostrawny. 

Nie próbowałam go jeszcze zrobić z brązowym ryżem, ale jeśli wybierzemy jakiś dobrej jakości, to koktajl może mieć posmak orzecha, trzeba to wypróbować ; )

Pozdrawiam Was,
Beata