11 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNE MUFFINY CZEKOLADOWE

12:47

Share it Please
Witajcie kochani!
muffiny czekoladowe z pamiętnika dietetetyka

Ostatnio miałam przyjemność otrzymać bakaliowy prezent od marki HELIO. Znalazłam w nim między innymi orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, mieszankę suszonych owoców, migdały, groszki czekoladowe.... Szybko wpadł mi do głowy pomysł - upiekę czekoladowe muffiny z groszkami czekoladowymi, białą polewą i skórką pomarańczową :)

Mimo, że z reguły używam własnej polewy, to tym razem spróbowałam tej gotowej :D

Składniki :

- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju 
- 2 jajka
-  pół szklanki mleka
- pół opakowania groszków czekoladowych Helio i kilka do masy

Do ozdoby:
- pół opakowania groszków białych Helio
- skórka pomarańczowa
- kilka groszków czekoladowych



1.Do przygotowania masy potrzebujemy dwóch misek - jedna do wymieszania suchych składników a druga do mokrych.  

2. Na małym ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy do niego groszki czekoladowe, mieszamy aż do całkowitego połączenia składników, ściągamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.

3.W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i garść czekoladowych groszków Helio. W drugim naczyniu umieszczamy jajka, olej, miód i wcześniej przygotowane mleko z czekoladą - dobrze mieszamy.

4. Do suchych składników dodajemy mokre i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do muffinkowej blachy z papilotkami (u mnie 12 babeczek) lub zwykłych foremek babeczkowych. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5. Gotowe babeczki dekorujemy białą polewą Helio, przygotowaną według przepisu z opakowania i posypujemy skórką pomarańczową i pozostałymi groszkami czekoladowymi :).

Muffiny idealne na świąteczny stół :D 

muffiny czekoladowe z pamiętnika dietetyka