23 października 2016

CIASTO DYNIOWE Z KAKAO

14:25

Share it Please

Ciasto dyniowe z kakao


Przepis znalazłam na stronie http://deserektv.pl/ciasto-dyniowe-przepis/ , lekko go zmodyfikowałam - między innymi zastąpiłam biały cukier - miodem, dodałam kakao i voila!


ciasto dynioweDo przygotowania ciasta w okrągłej foremce ( 21 cm) potrzebujemy: 
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczkę cynamonu
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa – roztopiona gorzka czekolada
- Ew. posiekana gorzka czekolada

11. Dynię (pół małej lub ¼ dużej) obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut  - aż zmięknie. Gdy ostygnie, miksujemy ją na gładką masę.

22. Suche składniki takie jak : mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda, cynamon, posiekana czekolada wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, w drugim naczyniu miksujemy na wolnych obrotach jajka z olejem, potem dodajemy dynię,miód i dalej miksujemy.

  3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę jajeczno – dyniową i ponownie miksujemy.


44. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut(jeśli używamy większej formy, czas pieczenia powinien być krótszy). Gdy ciasto ostygnie można polać je roztopioną gorzką czekoladą.

        Smacznego!



P      Pozdrawiam Was,
        Patrycja


ciasto dyniowe

ciasto dyniowe