Ciasto dyniowe z kakao
Przepis znalazłam na stronie http://deserektv.pl/ciasto-dyniowe-przepis/
, lekko go zmodyfikowałam - między innymi zastąpiłam biały cukier - miodem, dodałam kakao i voila!
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczkę cynamonu
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa – roztopiona gorzka czekolada
- Ew. posiekana gorzka czekolada
11. Dynię (pół małej lub ¼ dużej) obieramy ze skórki
i kroimy w małe kawałki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na
około 20 minut - aż zmięknie. Gdy
ostygnie, miksujemy ją na gładką masę.
22. Suche składniki takie jak : mąka, kakao, proszek
do pieczenia, soda, cynamon, posiekana czekolada wsypujemy do miski i dokładnie
mieszamy, w drugim naczyniu miksujemy na wolnych obrotach jajka z olejem, potem dodajemy dynię,miód i
dalej miksujemy.
3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę
jajeczno – dyniową i ponownie miksujemy.
44. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45
minut(jeśli używamy większej formy, czas pieczenia powinien być krótszy). Gdy ciasto ostygnie można polać je roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
P Pozdrawiam Was,
Patrycja
Patrycja