31 sierpnia 2015

MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWO- BAKŁAŻANOWYM I MARYNOWANĄ CUKINIĄ

21:07

Share it Please
Witajcie kochani!
Zdecydowanie muszę się poprawić, jakoś ostatnio mało dodaję przepisów, ale to się zmieni. Tak jak już kiedyś wspominałam, szykuję też dla Was akcję, gdzie będziemy razem motywować się do większej aktywności fizycznej i lepszego stylu życia. Będzie to również okazja do tworzenia fajnych posiłków! A za wspólny wysiłek będę nagradzać, więc powinno być fajnie :P A teraz spóźniony przepis na makaron z sosem paprykowo- bakłażanowym i marynowaną cukinią, a jeszcze w tym tygodniu relacja z brunch'u blogerskiego w Krakowie. Dodam, że jednego z fajniejszych :D



PRZEPIS


SKŁADNIKI:
- czerwona papryka
- bakłażan 
- mała cebula 
- odrobina przyprawy sambal/ ostra papryka 
- cukinia
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- olej
- pieprz, sól, imbir


1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy bakłażana i paprykę (również pokrojone w kostkę). Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, ewentualnie można dolać 1/3 szklanki przegotowanej wody oraz odrobinę czerwonego wina, by warzywa nie przywarły do garnka i były lepsze w smaku. Następnie dodajemy przyprawy takie jak sól, pieprz, odrobinkę imbiru i sambalu - dokładnie mieszamy i zostawiamy jeszcze na chwilę (około 5  minut) na małym gazie. Gdy warzywa ostygną, miksujemy je w blenderze na gładki sos.

2. Cukinię kroimy w cienkie paseczki, dodajemy miód, ocet i zostawiamy na około pół godziny pod przykryciem.

3. Najlepiej podawać z pełnoziarnistym makaronem lub ryżem.


SMACZNEGO!  


Pozdrawiam Was,
Patrycja