Witajcie kochani!
Udało mi się jeszcze dzisiaj napisać dla Was przepis na mini tarty ze szpinakiem i pomidorami. Cała rodzina była zachwycona, a szczerze mówiąc wcale się nie napracowałam, hehe. Ważne, że szybko, zdrowo i smacznie !!!
SKŁADNIKI NA SOS
- 2 duże pomidory
- około 200 g szpinaku
- 30 g serka typu feta lub tradycyjnej fety
- oliwa z oliwek
- przyprawa „czubrica” - mieszanka ziół
SKŁADNIKI NA CIASTO
- szklanka mąki pełnoziarnistej/ gryczanej/kukurydzianej
- woda – około pół szklanki (tak by ciasto wyszło nam zbite a
nie rzadkie)
- oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
- żółtko
*foremki - średnica 9
cm
Przygotowanie tarty można rozpocząć na dwa sposoby – albo parzymy
pomidory i ściągamy z nich skórkę lub od razu kroimy w kostkę i wrzucamy do
garnka, gdzie dusimy je z łyżeczką oliwy oliwek. Decyzja należy do Was, ja z
braku czasu używam pomidorów ze skórką, jednak wiem, że nie każdemu to odpowiada. Gdy już pomidory nam zmiękną i puszczą soki,
dodajemy szpinak, przyprawę „czubricę”, sól, pieprz, ostrą papryczkę lub
mieloną ostrą paprykę. Wszystko dusimy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy do
ostygnięcia, w tym czasie możemy zrobić ciasto. Po ostygnięciu dodajemy pokrojoną w kostkę
fetę i jedno jajko – wszystko mieszamy.
Ciasto zagniatamy z mąki, żółtka, wody, oliwy z oliwek. Wykładamy
nim formy (wcześniej można formy wyłożyć papierem do pieczenia, ale mi wychodzą
i bez niego) i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie uzupełniamy mini tarty naszym
sosem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 30 minut (najlepiej funkcja
pieczenia od góry).
GOTOWE!!! SMACZNEGO!!!
Pozdrawiam Was,
Patrycja