23 lipca 2015

MINI TARTY ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI

21:36

Share it Please

Witajcie kochani!

Udało mi się jeszcze dzisiaj napisać dla Was przepis na mini tarty ze szpinakiem i pomidorami. Cała rodzina była zachwycona, a szczerze mówiąc wcale się nie napracowałam, hehe. Ważne, że szybko, zdrowo i smacznie !!! 


 

SKŁADNIKI NA SOS

- 2 duże pomidory
- około 200 g szpinaku
- 30 g serka typu feta lub tradycyjnej fety
- oliwa z oliwek
- przyprawa „czubrica” - mieszanka ziół

SKŁADNIKI NA CIASTO 

- szklanka mąki pełnoziarnistej/ gryczanej/kukurydzianej
- woda – około pół szklanki (tak by ciasto wyszło nam zbite a nie rzadkie)
- oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
- żółtko

*foremki  - średnica 9 cm

Przygotowanie tarty można rozpocząć na dwa sposoby – albo parzymy pomidory i ściągamy z nich skórkę lub od razu kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, gdzie dusimy je z łyżeczką oliwy oliwek. Decyzja należy do Was, ja z braku czasu używam pomidorów ze skórką, jednak wiem, że nie każdemu to odpowiada.  Gdy już pomidory nam zmiękną i puszczą soki, dodajemy szpinak, przyprawę „czubricę”, sól, pieprz, ostrą papryczkę lub mieloną ostrą paprykę. Wszystko dusimy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy zrobić ciasto.  Po ostygnięciu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i jedno jajko – wszystko mieszamy.

Ciasto zagniatamy z mąki, żółtka, wody, oliwy z oliwek. Wykładamy nim formy (wcześniej można formy wyłożyć papierem do pieczenia, ale mi wychodzą i bez niego) i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Po tym czasie uzupełniamy mini tarty naszym sosem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 30 minut (najlepiej funkcja pieczenia od góry).

GOTOWE!!! SMACZNEGO!!!


Pozdrawiam Was,
Patrycja