Witajcie kochani,
obiecałam przepis na torcik i słowa dotrzymuję! Zapraszam :D
Torcik bezglutenowy
KREM
- około 200 gramów sera twarogowego (sernikowego)
- 2 łyżki kakao/ czekolada bezglutenowa
- 2 łyżki miodu/ cukru pudru trzcinowego
- skórka pomarańczowa
Wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu uzyskania
gładkiej masy. Jeśli wykorzystujemy czekoladę, należy ją wcześniej roztopić a
następnie połączyć z resztą składników.
BISZKOPT
Biszkopt przygotowany z lekko zmodyfikowanego przepisu Kasi
(Twoja Złota Kolekcja)
- 5 jajek
- 5 łyżek maki gryczanej
- 5 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- aromat do ciasta pomarańczowy( bezglutenowe są aromaty
firmy Libella)
1. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po kolei –
cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Formę
smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35-40
minut w temperaturze 180 stopni (w zależności jakiej wielkości użyjemy blachy)
2. Biszkopt udało mi się przekroić na trzy części, bo piekłam
go w małej formie, dlatego wyszedł dość wysoki.
Dwa dolne posmarowałam dodatkowo powidłami śliwkowymi (najlepiej
własnymi, a jeśli nie mamy, to użyjmy sprawdzonych) a na to nasz krem kakaowy/czekoladowy.
Cały tort dekorujemy resztą kremu, orzechami, owocami, czym tylko nam się
podoba.
Gotowe! Mam nadzieję, że przepis się spodoba i będzie dla Was przydatny :D
Pozdrawiam cieplutko,
Patrycja