Dziś drugi z zapowiadanych postów, czyli propozycje dań obiadowych do 500 kcal. A już za tydzień ukaże się pierwszy z postów w ramach współpracy z SONKO i będzie dotyczył diety bezglutenowej.
Zapraszam :)
DANIE NR 1 : MAKARON Z CUKINIĄ

Składniki na 1 porcje:
-makaron dwujajeczny-50g
-cukinia-200g
-pomidor- duży
-masło extra-łyżeczka
-mąka pszenna pełnoziarnista-łyżka
Sposób wykonania: klik
WARTOŚĆ
ENERGETYCZNA
[kcal]
|
BIAŁKO [g]
|
TŁUSZCZ [g]
|
WĘGLOWODANY [g]
|
BŁONNIK [g]
|
333
|
10
|
10
|
50
|
5
|
DANIE NR 2: ROLADKI Z KURCZAKA Z NADZIENIEM PIETRUSZKOWYM, BRĄZOWYM RYŻEM I SOSEM CZOSNKOWYM

Składniki na 1 porcję:
-pierś z kurczaka-100g
-czosnek- 1 ząbek
-oliwa z oliwek- łyżka
-pietruszka, liście- pół pęczka
-jogurt naturalny-łyżka
-ryż brązowy-pół woreczka
-szczypta soli, pieprz
Sos czosnkowy:
-jogurt naturalny-75g
-czosnek-ząbek
-pieprz, szczypta soli
Sposób wykonania: klik
WARTOŚĆ
ENERGETYCZNA
[kcal]
|
BIAŁKO [g]
|
TŁUSZCZ [g]
|
WĘGLOWODANY [g]
|
BŁONNIK [g]
|
425
|
30
|
14
|
43
|
5
|
DANIE NR 3: KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ Z SOSEM POMIDOROWYM

Składniki na 1 osobę:
-kasza gryczana-50g suchego produktu
-ser biały chudy-50g
-żółtko jaja
-cebula-pół średniej sztuki
-otręby żytnie-2 łyżki
-pieprz, szczypta soli
SOS:
-pomidory- 2 średnie sztuki
-czosnek- ząbek
-cebula- pół średniej
-oliwa z oliwek/olej rzepakowy-łyżka
-oregano, bazylia
Sposób wykonania: klik
WARTOŚĆ
ENERGETYCZNA
[kcal]
|
BIAŁKO [g]
|
TŁUSZCZ [g]
|
WĘGLOWODANY [g]
|
BŁONNIK [g]
|
460
|
25
|
19
|
47
|
13
|
DANIE NR 4: KOTLETY RYBNE Z ZIEMNIAKAMI I SOSEM Z PIETRUSZKI
Składniki na 1 os.:
-dorsz świeży, filet/ morszczuk filet- 150g
-żółtko jaja
-mąka pszenna pełnoziarnista-2 łyżki
-cebula- pół średniej szt
-ziemniaki- 3 szt (210g)
SOS PIETRUSZKOWY:
-pietruszka natka- 2 łyżki (pokrojonej_
-czosnek- ząbek
-oliwa z oliwek- łyżka
-szczypta soli, pieprz
Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos.
Sposób przygotowania kotletów : klik
WARTOŚĆ
ENERGETYCZNA
[kcal]
|
BIAŁKO [g]
|
TŁUSZCZ [g]
|
WĘGLOWODANY [g]
|
BŁONNIK [g]
|
478
|
34
|
17
|
46
|
6
|
DANIE NR 5: NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Składniki na 1 os.:
-mąka pszenna pełnoziarnista-pół szklanki (65g)
-mleko 2%-75ml
-woda mineralna gazowana- 100-150ml
-jajko
-olej rzepakowy-łyżka
-szpinak, liście-150g
-czosnek- ząbek
-jogurt naturalny- 2 łyżki
-szczypta soli, pieprz
-słonecznik, łuskany- łyżka
Sposób przygotowania: klik
WARTOŚĆ
ENERGETYCZNA
[kcal]
|
BIAŁKO [g]
|
TŁUSZCZ [g]
|
WĘGLOWODANY [g]
|
BŁONNIK [g]
|
488
|
22
|
22
|
51
|
10
|
DANIE NR 6: OBIAD NA WYNOS
Składniki na 1 os.:
-ryż brązowy- pół woreczka
-tuńczyk w oleju-50g
-pietruszka, liście- 2-3 łyżki (pokrojonej)
-jogurt naturalny- 3 łyżki
-słonecznik, łuskany-łyżka
-czosnek- ząbek
-oliwki zielone- 30g (można pominąć, jest to produkt marynowany, więc bogaty w sód)
Sposób przygotowania: klik
WARTOŚĆ
ENERGETYCZNA
[kcal]
|
BIAŁKO [g]
|
TŁUSZCZ [g]
|
WĘGLOWODANY [g]
|
BŁONNIK [g]
|
403
|
24
|
15
|
43
|
7
|
DANIE NR 7: KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM Z BRĄZOWYM RYŻEM

Składniki na 1 os.:
-pierś z kurczaka- 80g
-czosnek- ząbek
-cebula- pół średniej
-olej rzepakowy-łyżka
-przecier pomidorowy- łyżka
-mleko 2%-75ml
-brązowy ryż- pół woreczka
Sposób przygotowania: klik
WARTOŚĆ
ENERGETYCZNA
[kcal]
|
BIAŁKO [g]
|
TŁUSZCZ [g]
|
WĘGLOWODANY [g]
|
BŁONNIK [g]
|
400
|
25
|
14
|
43
|
6
|
Pozdrawiam Was,
Beata