2 lipca 2014

PROPOZYCJE LETNICH ŚNIADAŃ

11:28

Share it Please
Witajcie!

Wczoraj licznymi lajkami zachęciliście mnie do dodania tego postu. Wielokrotnie powtarzam, że jesteśmy z Patrycją otwarte na propozycje tematów, bo jesteśmy tutaj dla Was i dzięki Wam : ) Bardzo cieszymy się, że mamy tak dużo wiernych czytelników!

Zapraszam na post ;)


1. Mus z jaglanki z truskawkami, na zimno

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
401
13
6
73
4

Składniki:

-kasza jaglana (przed ugotowaniem)-50g (5 płaskich łyżek)
-mleko spożywcze 2%-200ml
-truskawki-160g (ok. szklanki)
-miód pszczeli- łyżka

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelewamy płuczemy, następnie przelewamy wrzątkiem. W rondlu zagotowujemy ok. 150 ml mleka, dokładamy kaszę jaglaną i gotujemy, aż wchłonie cały płyn. Studzimy. Do blendera wlewamy pozostałe mleko, dodajemy płynny miód, umyte i odszypułkowane truskawki oraz kaszę jaglaną. Całość miksujemy, przekładamy do miseczki i chłodzimy.


2. Owsianka na zimno

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
469
17
14
67
14

Składniki:

-płatki owsiane, przed ugotowaniem-45g (4,5 łyżki)
-mleko 2%-200ml
-migdały-15g (łyżka)
-miód pszczeli-łyżeczka
-rodzynki-15g (łyżka)
-maliny-120g (szklanka)

Przygotowanie:

Płatki owsiane przelewamy wrzątkiem, studzimy. Płatki przekładamy do miseczki, dolewamy mleko, dodajemy migdały, rodzynki i wkładamy na noc do lodówki.  Rano płuczemy maliny, przekładamy je do małego garnka, polewamy miodem i chwilę dusimy, aż puszczą sok. Studzimy, polewamy owsiankę i gotowe.


3. Placek owsiany z bananem i prażonymi migdałami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
485
17
17
65
8
Składniki:

-płatki owsiane, przed ugotowaniem-50g (5 łyżek)
-jajko kurze, całe
-banan-150 g (średni)
-migdały, płatki- łyżka

Przygotowanie:

Płatki owsiane( opcjonalnie mielimy za pomocą młynka lub blendera) mieszamy z jajkiem. Rozgrzewamy suchą patelnię teflonową, przekładamy masę i pieczemy. Banana kroimy w plastry, migdały prażymy na suchej patelni i układamy na upieczonym placku.

Wzór: klik


4. Jogurt z musli

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
355
15
16
36
5

Składniki:

-jogurt naturalny-180g (mały kubek)
-migdały w całości- łyżka
-rodzynki-1,5 łyżki
-płatki owsiane- łyżka
-dynia, pestki- łyżka

Przygotowanie:

Płatki owsiane, pestki dyni oraz migdały (najlepiej je rozdrobnić) prażymy na suchej patelni, studzimy. Mieszamy z rodzynkami. Zjadamy z jogurtem naturalnym.


5. Omlet biszkoptowy z twarożkiem i truskawkami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
331
21
11
36
4
Składniki:

-jajko kurze, całe
-mąka pszenna pełnoziarnista- 2 łyżki
-olej rzepakowy-łyżeczka
-twaróg chudy-50g
-jogurt naturalny-łyżka
-truskawki-120g (3/4 szklanki)
-miód pszczeli-łyżeczka

Przygotowanie:

Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtko, następnie mąkę i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy, przekładamy masę jajeczną i smażymy z obu stron. Twaróg miksujemy z umytymi truskawkami, miodem oraz jogurtem.


6. Kanapki z pastą z awokado

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
329
9
15
40
9
Składniki:

-chleb żytni razowy- 70g ( 2 kromki)
-awokado- pół średniej wielkości owocu (70g)
-papryka czerwona-120g
-serek naturalny homogenizowany- 2 łyżki
-szczypta soli, pieprzu
-sok z cytryny

Przygotowanie:

Awokado pozbawiamy skórki, rozdrabniamy widelcem i skrapiamy cytryną. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę, sól, pieprz oraz serek naturalny mieszamy z awokado i chłodzimy. Pastą smarujemy kanapki.


7. Kanaki z pesto pietruszkowym i łososiem wędzonym

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
359
13
17
35
6
Składniki:

-chleb  żytni razowy-70g ( 2 kromki)
-łosoś wędzony-30g
-oliwa z oliwek-łyżka
-pietruszka natka- 2 łyżki
-słonecznik, łuskany-łyżka
-szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek miksujemy z natką pietruszki, szczyptą soli oraz pieprzu. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i dodajemy do zmiksowanego sosu. Kanapki smarujemy pietruszkowym pesto, potem obkładamy łososiem.


8. Koktajl truskawkowy

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
304
13
10
40
7

Składniki:

-truskawki-150g (szklanka)
-kefir 2% tł.-200ml
-płatki owsiane-2 łyżki
-siemię lniane-łyżka
-miód pszczeli-łyżeczka

Przygotowanie:

Siemię lniane mielimy i razem z płatkami owsianymi zalewamy odrobiną gorącej wody, zostawiamy do spęcznienia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, przekładamy do blendera, zalewamy kefirem, dodajemy miód oraz siemię i płatki. Wszystko miksujemy dokładnie.


9. Jogurt z owocami i migdałami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
251
13
11
23
6
Składniki:

-jogurt naturalny-180g (mały kubek)
-jagody-80g (1,5 garści)
-truskawki-75g (garść)
-migdały, płatki-łyżka


10. Jajecznica z suszonymi pomidorami na grzankach z razowego chleba

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA [KCAL]
BIAŁKO [g]
TŁUSZCZ [g]
WĘGLOWODANY [g]
BŁONNIK [g]
369
18
17
36
4
Składniki:

-jajko kurze, całe - 2 szt
-suszone pomidory-2 szt
-masło ekstra-5g
-chleb żytni razowy-70g (2 kromki)


To już wszystkie propozycje, które przygotowałam. Mam nadzieję, że skorzystacie, z którejś z nich : )

Pozdrawiam Was,
Beata