13 maja 2014

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

08:07

Share it Please
Witajcie,
ostatnio oglądając  kulinarny program, w oko wpadła mi pewna potrawa, a mianowicie zapiekane ziemniaki. Oczywiście trochę ją zmodyfikowałam, bo inaczej nie byłabym sobą. Wyszło smacznie i wbrew pozorom nie użyłam ani grama sera, choć zdjęcie może wskazywać na co innego. A poza tym mieszkając w pyrlandii trzeba czasami pod nóż, wziąć przysłowiową pyrę :D

Zapiekane ziemniaki
- 4 ziemniaki
- 1 jajko
- cebula dymka
- szczypior
- przyprawy (sól, pieprz)

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy ręczniczkiem kuchennym, by następnie każdego z osobna owinąć folią aluminiową (stroną błyszczącą do środka). Przygotowane ziemniaki wkładamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

2. Upieczone i przekrojone na pół ziemniaki wydrążamy ze środka, jednocześnie uważając by nie uszkodzić skórki, która przyda nam się później.

3. Do przygotowania nadzienia użyjemy wnętrza ziemniaka, pokrojonej w talarki dymki, szczypioru i jajka. Wszystko razem łączymy, do uzyskania dość jednolitej masy. Najlepiej do smaku dodać szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanym nadzieniem, wypełniamy nasze "korytka" i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut (czas zależy od wydajności naszego sprzętu, celem jest zarumienienie góry ziemniaków). Najlepiej podawać z sosem :D

Gotowe!
Pozdrawiam Was,
Patrycja