1 kwietnia 2014

OWSIANE NALEŚNIKI

09:11

Share it Please
Witajcie,
wczoraj obiecałam Wam przepis i słowa dotrzymuję. Idąc za ciosem postanowiłam po racuchach, zmodyfikować trochę tradycyjne naleśniki, szczerze mówiąc - wyszło świetnie ! Zapraszam do lektury :D



Owsiane naleśniki
- szklanka mąki owsianej
- szklanka mleka
- około 3/4 szklanki wody mineralnej (może być gazowana lub niegazowana)
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka oleju 

Ciasto na naleśniki przygotowujemy tradycyjnie, do miski dodajemy na samym początku jajka, mleko i szczyptę soli, wszystko razem roztrzepujemy za pomocą np. widelca. Poczym dodajemy mąkę i dopiero teraz używamy miksera do połączenia składników. Na sam koniec pozostaje nam tylko dodać łyżkę oleju i wodę. Masa powinna mieć konsystencje śmietany 12 %, jednak w czasie smażenia będzie ona stopniowo gęstnieć (specyfika płatków owsianych), więc w takcie można dodawać wody. Smażymy z obu stron - bez oleju, bo ten składnik dodaliśmy wcześniej do surowego ciasta. 
Gotowe naleśniki najlepiej podawać z konfiturą, bądź z czosnkowym twarożkiem lub warzywami i sosem czosnkowym.



Pozdrawiam Was,
Patrycja