18 lutego 2014

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI - LODÓWKA

10:31

Share it Please
Witajcie!

Pisząc niedawno próbkę artykułu do gazety natknęłam się na "lodówkowy" problem i uświadomiłam sobie, że sama nie wiem za bardzo jak układać swoje produkty w lodówce. Zazwyczaj robiłam to 'na oko' i nie zawsze słusznie. Teraz już wiem, więc dowiedz się i Ty!

Zapraszam na krótki post o tematyce "lodówkowej" : )

A:M.Minderhoud, Commons Wikimedia

Wyniki pewnego badania przeprowadzonego w Polsce w 2011 roku pokazały, że  ponad 53% respondentów myło swoje lodówki względem potrzeb, zaś ponad 23% deklarowało, że robi to rzadko np. raz na pół roku [1].

Jest to dość niepokojący fakt, gdyż w tym urządzeniu przechowujemy żywność, którą spożywamy.
Między innymi dlatego powinno nam bardziej zależeć na jej czystości. Co jest więc powodem tak małego zaangażowania w higienę lodówek? Brak czasu a może brak wiedzy? Jak myślicie?

Z obserwacji własnych wiem, że to co znajduje się na ogól zamknięte jest rzadziej przeze mnie sprzątane. Być może to jest właśnie powód braku odpowiedniej higieny lodówki.

Według zaleceń naszą lodówkę powinniśmy sprzątać raz w tygodniu. Wycierając półki wodą z płynem do naczyń lub wodą z octem. Ważne jest również, by wszystkie produkty, których data przydatności do spożycia zaraz upłynie układać z przodu, tak by z nich skorzystać najpierw.

Brak wiedzy na temat ułożenia produktów w lodówce oraz okresu jej przygotowania jest równie ważnym czynnikiem małego zaangażowania w higienę lodówki, dlatego nie zaszkodzi przyjrzeć się bliżej tej kwestii.
By Wam to ułatwić postanowiłam wykonać lekko nieudolną grafikę w paint'cie : D

Opracowane na podstawie: M.Trząskowska: Jak bezpiecznie przechowywać żywność? SGGW Warszawa.




Jak widzicie na grafice zaznaczone zostały temperatury jakie panują na poszczególnych półkach w lodówce. To od nich zależy umiejscowienie produktów a nie jak powszechnie myślimy od wysokości  : D

Jak przechowywać żywność w lodówce?

W przechowywaniu żywności w lodówce ważna jest nie tylko dobrze wybrana półka czy szuflada, ale również to jak przygotowane pożywienie do niej wkładamy.

Produkty, które umieszczamy w lodówce warto dobrze przygotować, gdyż to zminimalizuje ryzyko zatrucia pokarmowego ze względu na przenoszące się tam drobnoustroje oraz by zachować świeżość, smak oraz walory odżywcze produktu.

Żywność, którą zamierzamy umieścić w lodówce przekładajmy do pojemników lub przykrywajmy pergaminem lub folią.

Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że nie należy myć jajek przed włożeniem ich do lodówki, gdyż to pozbawia je naturalnej ochrony (powłoki) chroniącej je przed drobnoustrojami.


Ile można przechowywać żywność w lodówce?

Opracowałam dla Was tabelkę z uwzględnieniem często spożywanych i przechowywanych w lodówce produktów. W źródle, którym się posiłkowałam znajdziecie o wiele, wiele więcej produktów wraz z ich okresem przechowywania (źródło w języku angielskim).

Opracowane na podstawie: J. Garden-Robinson:
Food Storage GuideAnswers the Question . . .

Na dziś to wszystko. Tak jak mówiłam miało być krótko i było :)

Pozdrawiam Was,
Beata



______________________
Piśmiennictwo:

[1] R. Korzeniowska-Ginter, E. Czarniecka-Skubina: Przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków w warunkach domowych. Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 792-795

M.Trząskowska: Jak bezpiecznie przechowywać żywność? SGGW Warszawa. 
http://www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/Jak_bezpiecznie.pdf

J. Garden-Robinson: Food Storage GuideAnswers the Question . . .
http://www.ag.ndsu.edu/pubs/yf/foods/fn579.pdf