Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis alternatywę dla tradycyjnych naleśników a mianowicie pełnoziarnisty tort przekładany farszem szpinakowym i polany sosem czosnkowym : )
Zapraszam!
Składniki na 2 osoby:
Naleśniki: ( to są moje proporcje, możecie zastosować własne, tyle, że z użyciem maki razowej)
-mąka pszenna razowa (pełnoziarnista), ale tak naprawdę to możecie użyć żytniej, ew. pszennej niższego typu - 100g
- jajko r.L - 2 szt
-mleko 1,5% - 200ml
-szczypta soli
-woda mineralna - ok. 200ml
Nadzienie ze szpinakiem:
-szpinak mrożony w brykiecie-300g
-czosnek- ząbek
-sól, pieprz
-serek naturalny homogenizowany- 2 łyżki
-olej rzepakowy-łyżka
Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj, jeśli zależy Wam na bardzo odchudzonej wersji, to pomińcie dodatek majonezu : )
Jak przygotować?
1. Jajka miksujemy z mlekiem i szczyptą soli, następnie dosypujemy powoli mąkę i całość dokładnie mieszamy. Na koniec wyłączamy mikser i dolewamy stopniowo wodę. Mieszamy i odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 30 min.
2. Na rozgrzanej patelni smażymy rumiane naleśniki. Ja smażyłam na bardzo małej patelni, o szerokości ok. 15 cm, dlatego mój torcik ma wiele warstw i jest wysoki. Jeśli zdecydujecie się usmażyć naleśniki na dużej patelni, to wyjdzie ich mniej i torcik może być bardzo niski : )
3. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, następnie dorzucamy szpinak. Dusimy, aż będzie dobry, doprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mieszamy go z serkiem naturalnym.
4. Naleśniki przekładamy nadzieniem, układamy warstwowo i polewamy sosem czosnkowym. Następnie porcjujemy.
Gotowe!
Pozdrawiam Was,
Beata