23 października 2013

CANNELLONI Z NADZIENIEM SEROWO-DYNIOWYM, CZYLI COŚ NA SŁODKO!

06:48

Share it Please
Witajcie,

Dziś mam dla Was propozycje dania z użyciem cannelloni, z tym że w rzadziej przygotowywanej odsłonie, bo na słodko. 
Postanowiłam wziąć udział w  konkursie dla blogerów kulinarnych organizowanym przez Lubellę i stworzyć przy okazji dla Was coś pysznego, dlatego zachęcam do przeczytania tego posta : )







Co będzie potrzebne?

-makaron cannelloni-  u mnie Lubella i zużyłam około 10 szt

nadzienie:

-dynia- ok. 200g
-ser twarogowy chudy- 200g
-jajko r.L
-cukier ( 2 łyżki) lub słodzik, który można piec w temperaturze powyżej 180 st.C 

sos budyniowy:

-mleko- 200ml
-mąka ziemniaczana- łyżka
-cukier- łyżeczka

ewentualnie polewa:

-kakao- łyżeczka
-miód- łyżeczka
-mleko - łyżka bądź dwie

Jak przygotować?

1. Dynię obieramy ze skórki, myjemy i drobno kroimy. Następnie przekładamy ją do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpadnie na puree. Studzimy.
2. W misce mieszamy jajko z cukrem oraz twarogiem. Następnie dodajemy dynię i wszystko mieszamy.
3. Cannelloni napełniamy farszem serowo-dyniowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. 150ml mleka na sos budyniowy zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i dolewamy do garnka, gdy mleko zacznie się gotować.
5. Przygotowanym sosem budyniowym (budyniem) zalewamy cannelloni, nakrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 15 min.
6. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 15 min.

By przygotować szybką polewę wystarczy zmieszać kakao z miodem i mlekiem.

Gotowe!

Danie jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gdy wystygnie można je łatwo pokroić na mniejsze części.





  

To już wszystko na dziś.

Pozdrawiam Was,
Beata