Jak już wczoraj zapowiadałam na Fb, mam dla Was przepis na placek owsiany, alternatywę dla owsianki. Równie dobrze sprawdzi się w diecie na masę, gdy zwiększymy trochę proporcje a jabłko zastąpimy bananem.
Placek jest bardzo prosty w wykonaniu, ja zazwyczaj robię go bez tłuszczu na teflonowej patelni. Najlepszy efekt osiąga się po ubiciu osobno białka, bo wtedy placek wychodzi pulchniejszy, ale jeśli macie mało czasu to wystarczy zwykłe wymieszanie składników i usmażenie ich na patelni : )
-płatki owsiane (dzięki błyskawicznym placek będzie bardziej miękki)-50g
-jajko r.L
-rodzynki-2-3 łyżki
-ew. łyżeczka miodu, cynamon
-jabłko/banan
-jogurt naturalny-łyżka (można pominąć)
Jak przygotować?
1. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę, a żółtko przekładamy do miski.
2. Do żółtka dodajemy płatki owsiane, rodzynki, cynamon, miód i mieszamy. Następnie delikatnie łączymy z pianą z białek.
3. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
4. Smarujemy jogurtem i dekorujemy owocami (jabłko/banan).
Gotowe!
Placek owsiany jak już pisałam wyżej, to świetna alternatywa dla owsianki, dostarcza około 455kcal (B-15g, T-10g, W-76g).
Jeśli chcielibyście zredukować trochę ilość kcal, to użyjcie mniej rodzynek i o łyżkę płatków owsianych mniej :)
Pozdrawiam Was,
Beata