Dziś zapraszam Was na post o moich niedzielnych babeczkach, przygotowanych z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej.
Zapraszam!
Kiedyś z Adą z Pora Coś Zjeść rozmawiałyśmy o cenie mąki owsianej i o jej dostępności, dlatego pomyślałam, że zmielę sobie własną z płatków owsianych. Można użyć do tego młynka, ale ja posłużyłam się zwyczajnym kielichowym blenderem.
I uzyskałam pył na wzór tego widocznego na zdjęciu. Gdy pomiksujecie chwilę dłużej, to otrzymacie jeszcze drobniejszą mąkę.
Co będzie potrzebne do zrobienia babeczek?
produkty suche:
-mąka z płatków owsianych-szklanka
-soda oczyszczona-łyżeczka
-cukier (można zastąpić stewią)-5 łyżek
składniki mokre:
-mleko 1,5-2%- szklanka
-jajko r.L- 2 szt
-olej roślinny- 3-4 łyżki
+ dodatkowo u mnie groszki z czekolady deserowej (użyłam garści do wszystkich babeczek)
Jak przygotować?
1. Składniki mokre mieszamy w jednej misce, składniki suche w drugiej.
2. Następnie łączymy je, wlewając mokre do suchych.
3. Mieszamy szybko, tylko do połączenia składników.
4. Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 min (do suchego patyczka).
Gotowe!
Prosty i szybki sposób np. na niedzielny deser.
Kaloryczność jednej babeczki (z cukrem) to około: 175kcal
Pozdrawiam Was,
Beata