6 marca 2013

JADŁOSPIS ~1500kcal

09:20

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was kolejny jadłospis ~1500kcal. Dla jednych, to będzie dieta redukcyjna, dla innych przeciętny jadłospis całodzienny. Wrzucam go jako inspirację, może zobaczycie tu jakieś posiłki, które chcielibyście włączyć do swojej diety :)

Jeśli ktoś lubi jeść 5 posiłków dzienne, to najlepiej, żeby ujął trochę kcal z II śniadania i kolacji.

Przy posiłkach uwzględniłam dziś same kcal, jeśli komuś zależy na rozkładzie białek, węglowodanów i tłuszczy, to piszcie :)

ŚNIADANIE: 450kcal

Jogurt z bananem i domowym musli:

-jogurt naturalny-200g
-musli domowe-50g
-banan-150g

Śniadanie jest spore, bo to aż 30% dziennego zapotrzebowania, przeznaczone jest szczególnie dla osób, które to właśnie rano najbardziej odczuwają głód. Jeśli chcecie je trochę zmniejszyć to nasypcie o 10g musli mniej i zmniejszcie banana.

II ŚNIADANIE: 300kcal

Kanapka z tuńczykiem, posypana szczypiorkiem i słonecznikiem:

-chleb żytni-30g
-twaróg chudy-50g
-tuńczyk w sosie własnym-100g
-słonecznik-15g
-szczypiorek

Pastę przygotowujemy z rozdrobnionego twarogu z tuńczykiem, by lepiej się połączył możemy użyć trochę sosu z ryby. Kanapkę posypujemy słonecznikiem i szczypiorkiem.

OBIAD: 490kcal

Faszerowana cukinia:

-cukinia- średniej wielkości, najlepiej krótka a szeroka
-mięso mielone z indyka-100g
-jajko
-brązowy ryż-50g (suchego produktu)
-cebula, czosnek
-ser żółty do posypania-30g

Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy. Na patelni podsmażamy cebulę z mięsem, doprawiamy pieprzem, solą, ziołami i  mieszamy z ugotowanym ryżem i jajkiem. Farszem napełniamy cukinię, posypujemy serem i zapiekamy.

Jeśli chcecie odchudzić to danie, to zrezygnujcie z posypywania cukinii serem lub nie mieszajcie mięsa z ryżem.

KOLACJA:  275kcal

Zupa- krem z zielonego groszku:

-groszek mrożony-200g
-cebula, czosnek
-olej do podsmażenia cebuli-10g (można z niego zrezygnować).
-pieprz, sól, estragon
-jogurt naturalny-łyżka

W rondlu podsmażamy lekko cebulę z czosnkiem. Dodajemy mrożony groszek, zalewamy bulionem warzywnym lub wodą i gotujemy do miękkości. Odstawiamy zupę do przestudzenia, następnie miksujemy i przyprawiamy. Na koniec dajemy kleks jogurtu.

To już cały jadłospis na dziś!

Pozdrawiam Was,
Beata.