25 stycznia 2013

DIETETYCZNE SERNICZKI NA SPODZIE Z PŁATKÓW OWSIANYCH / 'Low-calorie cheesecake on the bottom of the oatmeal'

07:25

Share it Please
Witajcie!

Dziś przygotowałam dla Was post o dietetycznych serniczkach. Ja zrobiłam go z serków wiejskich, ale równie dobrze można to zrobić np. z twarożków 0%tł. Jest to propozycja na ciasto dla osób, które liczą kalorie, nie mają zbyt wiele czasu, a chciałyby zjeść coś dobrego i słodkiego.



Składniki na 10 serniczków tej wielkości:

-2 serki wiejskie po 200g
-2 jaja
-1/4 szkl cukru + cukier wanilinowy- można zastąpić słodzikiem, tylko przed pieczeniem sprawdźcie, czy można go piec.
-1/2 szkl płatków owsianych
-2 łyżki busyniu waniliowego
-łyżka masła

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane i masło mieszamy ze sobą i następnie wyklejamy dno foremek.



2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do osobnej miski i miksujemy z cukrem, następnie dokładamy serki i nadal miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy budyń.


3. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z całą masą.



 4. Napełniamy ciastem foremki, dajcie trochę mniej niż ja, bo za bardzo wyrosły i pękły.



5. Pieczemy ok. 20-25min w temp. 180 st. ( serniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika)



Gotowe!

Beata