Dziś przygotowałam dla Was post o dietetycznych serniczkach. Ja zrobiłam go z serków wiejskich, ale równie dobrze można to zrobić np. z twarożków 0%tł. Jest to propozycja na ciasto dla osób, które liczą kalorie, nie mają zbyt wiele czasu, a chciałyby zjeść coś dobrego i słodkiego.
Składniki na 10 serniczków tej wielkości:
-2 serki wiejskie po 200g
-2 jaja
-1/4 szkl cukru + cukier wanilinowy- można zastąpić słodzikiem, tylko przed pieczeniem sprawdźcie, czy można go piec.
-1/2 szkl płatków owsianych
-2 łyżki busyniu waniliowego
-łyżka masła
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane i masło mieszamy ze sobą i następnie wyklejamy dno foremek.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do osobnej miski i miksujemy z cukrem, następnie dokładamy serki i nadal miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy budyń.
3. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z całą masą.
4. Napełniamy ciastem foremki, dajcie trochę mniej niż ja, bo za bardzo wyrosły i pękły.
5. Pieczemy ok. 20-25min w temp. 180 st. ( serniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika)
Beata