Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc zgodnie z panującym zwyczajem trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka na szczęście ; ) Mimo, że jeden pączek nas nie utuczy, to już cały talerz na pewno!
Dlatego podrzucamy Wam przepis na odchudzone a'la pączki, nie smażone na tłuszczu, a równie smaczne.
Składniki na 10-12 pączków:
Na ciasto:
-mąka pszenna-ok. 2-2,5 szklanki
-mleko-szklanka
-drożdże świeże- 40g
-cukier- 1/2 szklanki
-masło/margaryna- łyżka
Nadzienie:
-dżem/ marmolada
-domowy budyń: (mąka pszenna- 2 łyżki, mąka ziemniaczana-łyżka, mleko-0,5l, cukier- 2 łyżki, olejek waniliowy-łyżeczka, żółtko jaja- 2 szt). Z całości mleka odlewamy ok. 3/4 kubka, resztę zagotowujemy z cukrem. W misce mieszamy ze sobą żółtka, obie mąki, olejek oraz mleko, masa nie powinna mieć grudek. Gdy mleko zacznie się unosić wlewamy masę budyniową i żwawo mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodając do nich łyżeczkę cukru. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz resztę cukru. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.30min).
2. Po tym czasie, wyrabiamy ciasto raz jeszcze. Odstawiamy na 5min. Odrywamy z niego kawałki wielkości piłki ping-pongowej i rozpłaszczamy.
3. Na środek kładziemy łyżkę marmolady lub budyniu.
4. Składamy bokami do środka, tworząc kulkę. Kulka powinna być gładka, tak by nadzienie nie wyleciało ( u mnie w 3 egzemplarzach przesadziłam z ilością nadzienia lub niedostatecznie dobrze wyrobiłam kulkę i wyciekło :/).
5. Przygotowane kulki kładziemy na blachę, pozostawiamy na ok. 15 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temp. 180 st. C ok. 30 min. Na złoty kolor.
dietetyczne a'la pączki |
Oczywiście pączki można polukrować lub polać polewą czekoladową, ale to znacząco zwiększy ich kaloryczność, a tego chcieliśmy uniknąć.
Pozdrawiamy Was,