31 grudnia 2012

Pijak na Sylwestraa?

09:40

Share it Please

Witajcie w ten sylwestrowy poranek!

Na początek chciałam Wam wszystkim życzyć pięknego 2013 roku, by było w nim więcej zwycięstw niż porażek i oczywiście więcej spełnionych marzeń! Jednocześnie dziękuję wszystkim czytającym Z Pamiętnika Dietetyka za to, że jesteście!

Wracając do posta dziś chciałam Wam pokazać przepis na moje sylwestrowe ciasto - PIJAKA, które jest w naszej rodzinie od lat, za sprawą mojej babci, mistrzyni w pieczeniu ciast i tortów.



Składniki:

Biszkopt:

-4 jaja
-4 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE

-pół szkl maku mielonego
-pół szkl wiórek kokosowych
-6 białek
-pół szkl cukru

MASA BUDYNIOWA:

-3 żółtka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki cukru + cukier waniliowy
-0,5l mleka
-pół kostki margaryny


DODATKOWO:

-biszkopty
-wódka do nasączenia
-dżem np. wiśniowy
-polewa czekoladowa


PRZYGOTOWANIE:

1. Biszkopt: do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z poprzednią masą. Biszkopt pieczemy 25 min w temp. 180st.C.

2. Ciasto kokosowo-makowe: W misce umieszczamy białka, ubijamy, następnie dodajemy cukier i nadal miksujemy, gdy białka będą w miarę sztywne dodajemy wiórki i mak i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na blachę i pieczemy 20min w temp. 170st.C.

3. Masa budyniowa: Odlewamy pół szkl mleka, a resztę zagotowujemy. W misce miksujemy ze sobą żółtka z cukrem, mąką oraz odlanym mlekiem. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy masę jajeczno-mączną cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i studzimy. Gdy budyń będzie zimny dodajemy go stopniowo do utartej mikserem margaryny. 

4. W blaszce układamy ostudzony biszkopt,  następnie smarujemy go dżemem, układamy ciasto kokosowo-makowe, które smarujemy równo masą makową, na nich układamy nasączone wódką biszkopty. Całość polewamy polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na min. 2h.

Smacznego!
Beata