22 października 2012

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BESZAMELEM

09:00

Share it Please

UWAGA, POTRAWA NIEDIETETYCZNA 

Witajcie!

Mamy sezon na świeży szpinak, dlatego staram się go wykorzystywać w moich potrawach jak najczęściej.
Dziś przepis na lazanię ze szpinakiem i beszamelem.



SKŁADNIKI:

-makaron do lazanii - na moje naczynie poszło 8 płatów

-szpinak świeży- 800g
-cebula- 2-3 szt
-czosnek- 3 ząbki
-olej rzepakowy-łyżka
-pieprz, sól

sos beszamelowy:
-masło lub margaryna- 2 łyżki
-mąka pszenna- 2 łyżki
-mleko- ok. 500ml
-pieprz, sól

-ser żółty- ok. 100-150g
-zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

1.Płaty makaronu blanszujemy po kolei w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Około minuty na każdy płat.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dokładamy oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i lekko zasmażamy. Dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
4.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim ugotowane płaty makaronu, masę szpinakową, beszamel i robimy w ten sposób, aż do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być beszamel, który posypujemy ziołami i startym serem.
6.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 20 min (z przykrywką) + 10 min odkryte, tak by ser się zapiekł.

Smacznego,
Beata