17 września 2012

Wytrawne muffiny

18:23

Share it Please
Witajcie!

Przygotowałam dzisiaj post specjalnie dla miłośników muffin. Jeśli lubicie ich słodką odmianę, to warto również przygotować je w wersji wytrawnej. 

Wytrawne muffiny idealnie nadają się na obiadową przekąskę, możecie podać je tak jak ja - ze szpinakiem lub z innymi ulubionymi warzywami czy surówkami lub jako imprezową przekąskę- w mniejszych foremkach i w małych papilotach dostępnych w Ikei.





Składniki suche:

-mąka pszenna -375g
-proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
-sól, pieprz 

Składniki mokre:

-jajo- 2 szt
-mleko- 250ml
-oliwa z oliwek- 125ml

Dodatki:

-feta
-przyprawa włoska





Przygotowanie:

Jest bardzo bardzo proste, wystarczy przesiać do jednej miski mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do niej soli oraz pieprzu, zaś w drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre, czyli jajo, mleko oraz oliwę. Następnie należy składniki mokre wlać do suchych i wszystko szybko wymieszać. Należy zrobić to niedokładnie, tylko tak, by połączyć składniki.
Foremki do muffin możemy wyłożyć papierowymi papilotami lub posmarować oliwą , następnie nałożyć do nich ciasta do 3/4 objętości, położyć pokrojoną fetę oraz posypać przyprawą włoską.

Muffiny należy piec w rozgrzanym piekarniku, w temp. 210 st.C przez około 20min.

Smacznego!
Beata