Przygotowałam dzisiaj post specjalnie dla miłośników muffin. Jeśli lubicie ich słodką odmianę, to warto również przygotować je w wersji wytrawnej.
Wytrawne muffiny idealnie nadają się na obiadową przekąskę, możecie podać je tak jak ja - ze szpinakiem lub z innymi ulubionymi warzywami czy surówkami lub jako imprezową przekąskę- w mniejszych foremkach i w małych papilotach dostępnych w Ikei.
Składniki suche:
-mąka pszenna -375g
-proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
-sól, pieprz
Składniki mokre:
-jajo- 2 szt
-mleko- 250ml
-oliwa z oliwek- 125ml
Dodatki:
-feta
-przyprawa włoska
Jest bardzo bardzo proste, wystarczy przesiać do jednej miski mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do niej soli oraz pieprzu, zaś w drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre, czyli jajo, mleko oraz oliwę. Następnie należy składniki mokre wlać do suchych i wszystko szybko wymieszać. Należy zrobić to niedokładnie, tylko tak, by połączyć składniki.
Foremki do muffin możemy wyłożyć papierowymi papilotami lub posmarować oliwą , następnie nałożyć do nich ciasta do 3/4 objętości, położyć pokrojoną fetę oraz posypać przyprawą włoską.
Muffiny należy piec w rozgrzanym piekarniku, w temp. 210 st.C przez około 20min.
Smacznego!
Beata