11 czerwca 2012

Zdrowe śniadanie, czyli owsianka na start !

13:30

Share it Please
Witajcie :)

Jak powszechnie wiadomo podstawą zdrowej diety są węglowodany złożone i błonnik, które pomagają na długo zahamować uczucie głodu, nie dopuszczając do gwałtownych spadków cukru we krwi, czyli wystąpieniu ataku wilczego głodu. Dobrym przykładem śniadania, które spełnia wymagania zbilansowanego posiłku są płatki owsiane, nie dość, że na długo hamują uczucie głodu, to zawierają mnóstwo błonnika, który zdecydowanie poprawia pasaż w jelitach. Jest wiele sposobów na przygotowanie płatków owsianych, wszystko zależy od ilości czasu jaką dysponujecie, no i oczywiście od Waszych kubków smakowych. Poniżej przedstawię Wam jedną z moich ulubionych wersji płatków owsianych oraz kilka modyfikacji, jakie możecie zastosować :)



OWSIANKA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI



Składniki: ( przeciętna porcja dla kobiety, mężczyźni mogą zwiększyć ilość płatków owsianych)

-płatki owsiane zwykłe- 4-5 łyżek
-mleko 2%- 200ml
-jabłko- średnie
-rodzynki- 25-30g 
-cynamon
-miód-łyżeczka

Przygotowanie:

Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, ani dużej ilości czasu... Wystarczy w rondlu podgrzać mleko z miodem, następnie wsypać płatki i chwilę gotować. W tym czasie należy pokroić jabłko lub zetrzeć je na tarce, następnie dorzucić do rondla, dodać rodzynki. Chwilę pogotować, dobrze zamieszać i przełożyć do miseczki. Na koniec wystarczy całość posypać cynamonem.

Prawda, że proste? Szybki i smaczny sposób na pożywne śniadanie :)


Kilka modyfikacji owsianki :

Pomimo, że powyższy przepis na owsiankę wydaje się być bardzo dobry, to po jakimś czasie każdy potrzebuje zmian. Co możemy zrobić, by cieszyć się innym smakiem owsianki każdego dnia ?

1. Zamiast miodu można użyć ulubionego owocowego syropu, najlepiej domowego soku malinowego.
2. Możemy codziennie używać innych owoców, zarówno świeżych jak i suszonych. Owsianka jest pyszna również z truskawkami, malinami, bananem czy jagodami. Z suszonych owoców możemy wybrać również śliwki, żurawinę, daktyle czy morele.
3. Zamiast suszonych owoców możemy użyć np. owocowej konfitury, dżemu lub powideł śliwkowych.
4. Często zdarza mi się robić owsiankę na wodzie, zamiast mleka, w tym wypadku do gotowej już owsianki dodaje naturalnego lub owocowego jogurtu.

Jak przygotować owsiankę jeszcze szybciej?

Gdy jestem poza domem, a chcę zjeść coś zdrowego i pożywnego, zastępuję płatki owsiane zwykłe, płatkami błyskawicznymi, które zalewam po prostu gorącą wodą lub mlekiem, po czym odstawiam je na chwilę, by zmiękły. Na koniec dodaje mieszankę suszonych owoców i gotowe :)

Owsiankę można również przygotować w kuchence mikrofalowej, wystarczy włożyć w misce odmierzoną ilość mleka oraz płatków i podgrzewać, aż płatki będą miękkie, a ilość płynu ulegnie zredukowaniu.


A Wy jak przygotowujecie owsiankę, macie jakiś ulubiony zestaw?

Pozdrawiam Was,
Beata