7 grudnia 2016

FIT SŁODYCZE

11:30

Share it Please
Słodkie z natury – FIT SŁODYCZE

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez słodkiej przekąski, mimo że te ze sklepowych półek nie raczą nas najlepszym składem, to i tak po nie sięgamy. Często znajdujemy tam  substancje, których sama nazwa już powinna zniechęcić, jak chociażby sztuczne słodziki, sztuczne aromaty czy barwniki – używane przede wszystkim do zmniejszenia kosztów produkcji. W rezultacie taki wyrób ma znikomą wartość odżywczą i dostarcza nam tylko „pustych kalorii”. Czy wobec tego nie lepiej poświęcić chwilę czasu na przygotowanie własnych słodyczy, które poza niesamowitym smakiem, dodadzą nam siły do działania i uzupełnią braki witamin?

Choć wydaje się to nieprawdopodobne, by słodycze mogły mieć witaminy i wartość odżywczą, tajemnica tkwi w składnikach. Jeśli do przygotowania przekąski użyjemy naturalnych produktów, sukces jest tylko kwestią czasu. Sama uwielbiam gotować i szukać alternatyw dla popularnych batonów i ciastek, dlatego tym bardziej cieszą mnie publikacje o tej tematyce i chętnie do nich zaglądam. Nie bez powodu w moje ręce wpadł ostatnio inspirujący ebook FIT SŁODYCZE  - autorstwa Krzysztofa Domaszewskiego. Zbiór ponad 20 przepisów, to według mnie idealne rozwiązanie dla wszystkich łasuchów wszelkiej maści słodkich przekąsek. Choć jak sam autor przyznaje – nawet w przypadku domowych łakoci należy zachować umiar, by nasza dieta była faktycznie racjonalna.  W ebooku znajdziemy przede wszystkim bardzo ciekawe  i zbilansowane desery, opatrzone dokładnym opisem przygotowania i listą potrzebnych składników. 
Autor dodatkowo załączył tabele zawierające dane odnośnie kaloryczności, zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, witamin, składników mineralnych i kwasów omega 3 oraz 6. Jak dla mnie jest to doskonały sposób, by przydatne informacje pokazać w prostej i czytelnej formie. Co więcej, po każdym przepisie znaleźć możemy opis jednego ze składników deseru, przeważnie tego, który może być dla niektórych nieznany – jak np. karob, syrop daktylowy, syrop kokosowy czy też teff. Autor bazuje wyłącznie na produktach sprawdzonych i jak najmniej przetworzonych, a to gwarancja smaku i naturalności. Gdy przeglądałam książkę, nie mogłam oderwać oczu od tych słodkości, czasami trudno sobie wyobrazić, że bez białego cukru i zwykłej mąki można wyczarować takie cuda. Ujął mnie blok waniliowo – limonowy z avocado, który wygląda tak dobrze, tak kolorowo, że aż ma się ochotę go jak najszybciej przygotować.


Myślę, że każda osoba dbająca o zdrowie lub rozpoczynająca dopiero swoją drogę do zdrowia, powinna posiadać taki przegląd po zdrowych słodyczach. Nie tylko, by móc przyrządzać fajne przekąski, ale by uświadomić sobie znaczenie składników i fakt – ile niepotrzebnych substancji znajduje się w produktach, które każdego dnia jemy. Nie bez powodu powiedzenie – jesteś tym co jesz, jest wciąż takie aktualne. Przemyślcie to i koniecznie zajrzyjcie na stronę Krzysztofa :D.