Słodkie
z natury – FIT SŁODYCZE
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia
bez słodkiej przekąski, mimo że te ze sklepowych półek nie raczą nas najlepszym
składem, to i tak po nie sięgamy. Często znajdujemy tam substancje, których sama nazwa już powinna zniechęcić,
jak chociażby sztuczne słodziki, sztuczne aromaty czy barwniki – używane przede
wszystkim do zmniejszenia kosztów produkcji. W rezultacie taki wyrób ma znikomą
wartość odżywczą i dostarcza nam tylko „pustych kalorii”. Czy wobec tego nie
lepiej poświęcić chwilę czasu na przygotowanie własnych słodyczy, które poza
niesamowitym smakiem, dodadzą nam siły do działania i uzupełnią braki witamin?
Choć
wydaje się to nieprawdopodobne, by słodycze mogły mieć witaminy i wartość
odżywczą, tajemnica tkwi w składnikach. Jeśli do przygotowania przekąski
użyjemy naturalnych produktów, sukces jest tylko kwestią czasu. Sama uwielbiam
gotować i szukać alternatyw dla popularnych batonów i ciastek, dlatego tym
bardziej cieszą mnie publikacje o tej tematyce i chętnie do nich zaglądam. Nie
bez powodu w moje ręce wpadł ostatnio inspirujący ebook FIT SŁODYCZE - autorstwa
Krzysztofa Domaszewskiego. Zbiór ponad 20 przepisów, to według mnie idealne
rozwiązanie dla wszystkich łasuchów wszelkiej maści słodkich przekąsek. Choć
jak sam autor przyznaje – nawet w przypadku domowych łakoci należy zachować
umiar, by nasza dieta była faktycznie racjonalna. W ebooku znajdziemy przede wszystkim bardzo
ciekawe i zbilansowane desery, opatrzone
dokładnym opisem przygotowania i listą potrzebnych składników.
Autor dodatkowo
załączył tabele zawierające dane odnośnie kaloryczności, zawartości białka,
tłuszczu, węglowodanów, błonnika, witamin, składników mineralnych i kwasów
omega 3 oraz 6. Jak dla mnie jest to doskonały sposób, by przydatne informacje
pokazać w prostej i czytelnej formie. Co więcej, po każdym przepisie znaleźć możemy
opis jednego ze składników deseru, przeważnie tego, który może być dla
niektórych nieznany – jak np. karob, syrop daktylowy, syrop kokosowy czy też
teff. Autor bazuje wyłącznie na produktach sprawdzonych i jak najmniej
przetworzonych, a to gwarancja smaku i naturalności. Gdy przeglądałam książkę,
nie mogłam oderwać oczu od tych słodkości, czasami trudno sobie wyobrazić, że bez
białego cukru i zwykłej mąki można wyczarować takie cuda. Ujął mnie blok
waniliowo – limonowy z avocado, który wygląda tak dobrze, tak kolorowo, że aż
ma się ochotę go jak najszybciej przygotować.
Myślę,
że każda osoba dbająca o zdrowie lub rozpoczynająca dopiero swoją drogę do
zdrowia, powinna posiadać taki przegląd po zdrowych słodyczach. Nie tylko, by
móc przyrządzać fajne przekąski, ale by uświadomić sobie znaczenie składników i
fakt – ile niepotrzebnych substancji znajduje się w produktach, które każdego
dnia jemy. Nie bez powodu powiedzenie – jesteś tym co jesz, jest wciąż takie
aktualne. Przemyślcie to i koniecznie zajrzyjcie na stronę Krzysztofa :D.