8 maja 2014

ZUPA KREM Z CUKINII

10:30

Share it Please
Witajcie, 
w ten piękny poranek. Dzisiaj miałam naturalną pobudkę, a mianowicie promienie słoneczne, które nie pozwoliły mi już dłużej spać, ale tak czy owak wyspałam się za wszystkie czasy! Obiecałam jakiś czas temu przepis i oczywiście dotrzymuję słowa, dziś zupa krem z cukinii i pomidorków śliwkowych. Mmm...



Zupa krem z cukinii i pomidorków śliwkowych (2 porcje)
- cukinia
- około 15/20 dag pomidorków śliwkowych, bądź koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki mleka (około 125 ml)
- przyprawy (sól, pieprz)
- łyzka oliwy

1. Umytą i obraną cukinię kroimy w półtalarki, następnie umieszczamy na patelni z rozgrzaną oliwą. Dusimy przez około 2 minuty, po czym dodajemy pomidorki (przekrojone na pół) i dwa świeżo wyciśnięte ząbki czosnku. Warzywa dusimy do momentu aż będą wystarczająco miękkie, potem dodajemy delikatnie wspomniane mleko i przyprawy do smaku. Gotujemy przez około 5 minut na małym ogniu, dzięki temu nasza zupa "przegryzie się" z innymi smakami. Na sam koniec pozostaje nam tylko zrobić krem, wszystko przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ewentualnie można dolać trochę wody mineralnej, by krem nie był za gęsty, a również sprawdzić, czy nie ma kanieczności doprawienia, jeśli nie- to zupka jest gotowa! SMACZNEGO!!!


Pozdrawiam Was, 
Patrycja