Dziś zapraszam Was na przepis na kolejną już pastę. Wiemy że lubicie takie proste i szybkie przepisy a my jesteśmy po to, żeby Wam je przedstawiać :) Dzisiaj poszłam trochę na łatwiznę, bo skorzystałam z soczewicy z puszki, ale pastę można zrobić również z gotowanej soczewicy.
Składniki:
-soczewica konserwowa- 200g
-cebula- średnia
-czosnek- ząbek
-olej rzepakowy- łyżeczka
-szczypta pieprzu, papryka słodka
-siemię lniane- do posypania
-opcjonalnie można dodać konserwowego ogórka po zmiksowaniu
Przygotowanie:
1. Soczewicę odcedzamy, przepłukujemy.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
3. Soczewicę przekładamy do blendera, dodajemy cebulę z czosnkiem, przyprawy i miksujemy całość na pastę.
4.Ogórka konserwowego kroimy w mała kostkę, mieszamy z pastą, posypujemy siemieniem lnianym i schładzamy.
Gotowe!
Idealna do kanapek lub warzyw. Pastę można również przygotować z gotowanej soczewicy, będzie jeszcze smaczniejsze, ale ja poszłam na łatwiznę : )
Beata