Dziś drugi z postów w ramach kampanii z Sonko. Zaprezentujemy w nim Wam kilka propozycji dań bezglutenowych wraz z obliczoną wartością energetyczną oraz odżywczą przepisów.
Zapraszamy!
Ryż na mleku z owocami
(1 porcja)
Kcal:403
Białko:9g
Tłuszcze:3g
Węglowodany:84g
Błonnik:7g
Składniki:
-ryż jaśminowy Risana, przed ugotowaniem- 50g (pół woreczka)
-mleko spożywcze 2%/ mleko roślinne- pół szklanki
-miód- łyżeczka
-jabłko- pół małej sztuki
-śliwka- 2 szt
-brzoskwinia- pół średniej sztuki
-imbir w proszku- szczypta
Przygotowanie:
Do małego rondla wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim miód,
imbir i zagotowujemy. Następnie
dosypujemy ryż, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu
mieszając. Owoce myjemy i kroimy w małą kostkę, gdy ryż będzie już prawie
miękki dodajemy je do garna i gotujemy razem, mieszając, aż ryż będzie już
całkiem miękki. Gdyby całość była zbyt gęsta i zaczęła się przypalać to należy
dolać do garnka odrobinę przegotowanej wody.
Wafle ryżowe z awokado i łososiem
(1 porcja)
Kcal:235
Białko:10g
Tłuszcze:14g
Węglowodany:18g
Błonnik:4g
Składniki:
-2 wafle ryżowe- u nas Sonko z cynkiem
-awokado- pół standardowego owocu
-łosoś wędzony- 30g
-szczypiorek, natka pietruszki- do dekoracji
Nadziewana papryka
(2 sztuki)
Kcal: 498
Białko: 20g
Tłuszcz: 17g
Węglowodany: 65g
Błonnik: 19g
Składniki:
-papryka czerwona/żółta- 2 sztuki średniej wielkości (400g)
-ryż naturalny, u nas firmy Risana (przed ugotowaniem)-50g
-pieczarki-6-8szt
-cebula- mała
-olej rzepakowy- łyżeczka
-jajko
-szczypta soli, pieprz
Sos:
-pomidory- 2 średnie sztuki
-cebula- łyżka pokrojonej w kostkę
-ząbek czosnku
-przecier pomidorowy [najlepiej domowej roboty]- łyżka
-szczypta soli, pieprz, bazylia
-olej rzepakowy-łyżeczka
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, następnie wykrawamy gniazdo nasienne, tak by
nie uszkodzić całego warzywa. Ryż gotujemy do miękkości. Pieczarki oczyszczamy,
odcinany końcówki i ścieramy je na tarce o dużych otworach. Cebulę obieramy,
następnie kroimy w niewielką kostkę. Na
patelni podgrzewamy olej, następnie smażymy na nim cebulę, później dokładamy
pieczarki i podsmażamy wszystko razem. Studzimy. Do miski przekładamy ugotowany
ryż, następnie dodajemy wystudzone pieczarki oraz jajko. Całość doprawiamy i
mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy papryki. Wkładamy je do garnka
(nadzieniem do góry), podlewamy wodą do połowy wysokości, przykrywamy garnek
pokrywką i gotujemy, aż papryka zmięknie.
Sos:
Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy
gorącą wodą. Gdy skórka zacznie odchodzić, odlewamy i obieramy. Na patelni
rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy cebulę, na koniec dorzucając pokrojony
drobno czosnek. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy na patelnie,
doprawiamy do smaku. Podsmażamy, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy
przecier pomidorowy, chwilę jeszcze podgrzewamy i gotowe.
Kulki ryżowe
(3 szt)
Kcal:237
Białko: 5g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 4g
Składniki:
-ryż dziki Risana- 30g przed ugotowaniem
-masło orzechowe, domowej roboty [przygotowane jedynie z orzechów ziemnych]- łyżka
-sałata- 3 liście
-szczypta soli
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, studzimy. Następnie
mieszamy z masłem orzechowym i formujemy małe kulki. Podajemy na liściu sałaty.
Potrawka z cukinii
(4 porcje)
Wartość energetyczna 1 porcji:
Kcal: 234
Białko: 6g
Tłuszcze:4g
Węglowodany: 42,5g
Błonnik: 7g
Składniki:
- 1 średnia, żółta cukinia
- 1 średnia, zielona cukinia
- 3 średnie pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- przyprawy : sól, pieprz, imbir
- 2 woreczki ryżu 3 kolory Risana
- woda mineralna
Przygotowanie:
1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy ze szczyptą imbiru (najlepiej w garnku, ponieważ później dodamy do niej resztę warzyw) na rozgrzanej oliwię do uzyskania złocistego odcienia. Następnie dodajemy pokrojoną w półtalarki cukinię, zarówno zieloną jak i żółtą, jednocześnie dodajemy około ¾ szklanki przegotowanej wody. Dusimy do czasu uzyskania miękkości – ok. 20 minut. Na koniec dodajemy pomidory, pokrojone kostkę, wszystko gotujemy przez kolejne 5 minut. Do zagęszczenia potrawki użyłam mąki ziemniaczanej rozrobionej w 100 ml (około pół szklanki) wody mineralnej. Mączny roztwór wlewamy do gotującej się potrawki i szybko mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
2. Potrawkę podajmy z ryżem, który gotujemy według instrukcji z opakowania. Do tej potrawy użyłam 3 kolorowego ryżu Risana, choć idealnie sprawdzi się również dziki, który doda orientalnego wyrazu całej potrawie.
Pozdrawiamy Was,
Patrycja i Beata