Witajcie!
Dzisiaj pierwszy wpis w ramach współpracy z SONKO. Cała
kampania dotyczyć będzie diety i produktów bezglutenowych. W kolejnym poście z
tej serii zaprezentujemy Wam przykładowy jadłospis z wyliczeniem wartości
energetycznej diety oraz poszczególnych składników odżywczych. Będziemy miały
również konkurs dla Was, więc bądźcie czujni :)
Zapraszam do czytania!
CO TO JEST GLUTEN?
Gluten to białko występujące w niektórych roślinach.
Zbudowany jest z gluteniny i gliadyny. Występuje w zbożach tj. pszenica, żyto,
jęczmień oraz owies[czysty owies tak naprawdę nie zawiera glutenu, ale w praktyce jest silnie zanieczyszczony innymi zbożami.
Zanieczyszczenie powstaje na etapie zbioru a potem transportu i podczas
przechowywania].
DLA KOGO DIETA BEZGLUTENOWA?
W ostatnim czasie nastała pewnego rodzaju moda na dietę
bezglutenową. W Internecie, co chwilę pojawiają się doniesienia o zbawiennym
wpływie tego rodzaju diety na zdrowie. Czy słusznie?
Pierwszym posunięciem przed wprowadzeniem diety
bezglutenowej powinna być odpowiednio przeprowadzona diagnostyka, która
potwierdzi konieczność wprowadzenia diety eliminacyjnej.
Póki, co wskazaniem do diety bezglutenowej jest przede wszystkim celiakia,
alergia na gluten a także jego nietolerancja oraz zespoły złego wchłaniania.
Chorujący na chorobę trzewną- celiakię muszą stosować dietę bezglutenową przez całe życie. Wykluczenie glutenu z diety pozwala na normalne funkcjonowanie, odbudowę kosmków jelitowych i przeciwdziała wyniszczeniu organizmu. Chorzy na celiakię, którzy nie przestrzegają diety lub nieświadomie spożywają produkty bogate w gluten narażają się na powstawanie niebezpiecznych zmian w jelitach, które mogą doprowadzić do rozwinięcia nowotworów. Celiakia jest dobrze poznaną chorobą i można by o niej naprawdę dużo napisać, jeśli chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej, to chętnie przygotuje dla Was taki tekst. W tym poście przyjrzymy się tylko ogólnym założeniom diety bezglutenowej.
Ponadto, należy wiedzieć, że cały czas toczą się badania i
ukazują publikacje, które sugerują, że wprowadzenie diety bezglutenowej może
przynieść korzyść chorującym na
niedoczynność tarczycy, choroby jelit, refluks. Jednak wszystko jest jeszcze badane i sprawdzane, dlatego jeśli nie istnieją
potwierdzone badaniami wskazania (celiakia, alergia na gluten,...) do zastosowania tego rodzaju diety, to nie
powinno się rezygnować z produktów zawierających gluten. Po pierwsze taka dieta
eliminacyjna (szczególnie na początku) jest dość kłopotliwa i może być bardziej kosztowna. Ponadto źle prowadzona może
wygenerować poważne niedobory pokarmowe.
Domyślam się, że wśród naszych czytelników będą osoby
popierające wprowadzenie diety bezglutenowej bez wyraźnych wskazań do jej zastosowania. Jeśli miałabym wypowiadać się na ten temat to przyznaje, że póki, co niechętnie polecam dietę bezglutenową osobom, które nie mają ku temu wskazań, bo to prawdziwa rewolucja żywieniowa, ale jestem w stanie zrozumieć to, że ktoś może lepiej się czuć na
takiej diecie, śledzę różne wyniki badań i dopuszczam myśl, że za jakiś czas wskazania do stosowania bezglutenowej mogą zostać rozszerzone.
Chciałabym jednak zaapelować, żebyście decydując się na taką dietę mieli na uwadze, że może ona być uboższa w witaminy i składniki mineralne a także nie pokrywać zapotrzebowania na węglowodany, jeśli źle ją poprowadzimy. Dieta bezglutenowa może być smaczna i dobrze zbilansowana, ale trzeba podejść do niej z rozsądkiem lub udać się do specjalisty. Dlatego, jeśli nie macie wskazań do wprowadzenia takiej diety a jednak zdecydujecie się wyeliminować ze swojego jadłospisu gluten, to nierozsądnym posunięciem będzie rezygnacja z pieczywa, makaronu, kaszy jęczmiennej , płatków owsianych, ciast itd. jako źródła glutenu i nie zastąpić tych produktów niczym innym.
Chciałabym jednak zaapelować, żebyście decydując się na taką dietę mieli na uwadze, że może ona być uboższa w witaminy i składniki mineralne a także nie pokrywać zapotrzebowania na węglowodany, jeśli źle ją poprowadzimy. Dieta bezglutenowa może być smaczna i dobrze zbilansowana, ale trzeba podejść do niej z rozsądkiem lub udać się do specjalisty. Dlatego, jeśli nie macie wskazań do wprowadzenia takiej diety a jednak zdecydujecie się wyeliminować ze swojego jadłospisu gluten, to nierozsądnym posunięciem będzie rezygnacja z pieczywa, makaronu, kaszy jęczmiennej , płatków owsianych, ciast itd. jako źródła glutenu i nie zastąpić tych produktów niczym innym.
PRODUKTY DOZWOLONE I NIEDOZWOLONE
Produkty dozwolone możemy podzielić na te, które są
bezglutenowe z natury oraz na takie,
które uznaje się za bezglutenowe. Zawartość glutenu w takich produktach przetworzonych nie
przekracza 20 ppm (20 mg na kg).
Produkty bezglutenowe posiadają specjalne oznaczenie i jest
nim międzynarodowy znak przekreślonego kłosa. W Polsce licencję na posługiwanie
się takim znakiem wydaje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie
Bezglutenowej.
Produktami bezglutenowymi z natury są:
-ryż
-kukurydza
-ziemniaki
-soja
-gryka
-proso (kasza jaglana z prosa)
-tapioka
-amarantus
-soczewica
-fasola
-sago (mączka wyrabiana z z wnętrza palmy sagowej)
-sorgo
-orzechy
-mięso, ryby, jaja
-owoce
-warzywa
Oprócz produktów bezglutenowych z natury, osoby będące
na tej diecie spożywać mogą mleko, kefiry, jogurty naturalne, sery białe, miód, cukier oraz wszystkie produkty oznaczone znakiem przekreślonego
kłosa. Więcej dozwolonych produktów znajdziecie tutaj. Pamiętajcie tylko, by podczas zakupów zerknąć na etykietę, bo czasami skład produktów może nas zaskoczyć i zawierać gluten.
Zabronione w diecie są wszystkie produkty na bazie
pszenicy, żyta, jęczmienia. Należy mieć na uwadze, że bardzo często produkty,
które wydają nam się być bezglutenowe mogą być zanieczyszczone zbożami
zawierającymi gluten. Dlatego należy czytać bardzo dokładnie etykiety
produktowe. Dla przykładu można przytoczyć owoce suszone, które powinny
być produktami bezglutenowymi z natury, ale mogą być np. obsypane mąką pszenną by
się nie posklejały. Płatki kukurydziane mogą zawierać np. słód jęczmienny w
składzie. Wybierając mąkę kukurydzianą, ryżową, gryczaną warto kupować takie,
które posiadają znak przekreślonego kłosa, by uniknąć ewentualnych zanieczyszczeń.
Dokładną listą produktów niezawierających glutenu,
mogących go zawierać oraz zawierających gluten znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej .
To już wszystko, co chciałam Wam dzisiaj przekazać. Czekam na Wasze pytania i komentarze.
Pozdrawiam,
Beata
___________________________________________
www.celiakia.pl
___________________________________________
www.celiakia.pl