Mało kto potrafi powiedzieć o stolcu tyle, co lekarz czy dietetyk. Temat wypróżniania przywoływany jest w naszej branży non stop a to za sprawą m.in. tego, że zaburzony rytm wypróżnień jest sygnałem, że coś w pracy przewodu pokarmowego jest nie tak i należy rozpocząć diagnostykę w tym kierunku. Najczęściej zmiana diety jest wystarczająca, stąd dzisiejszy post :)
![]() |
A:Rubin, Commons Wikimedia |
Jednak warto już na samym początku wspomnieć, że większość osób źle rozumie sam termin 'zaparcie'. Dlatego najlepiej wyjść od źródła, czyli definicji : )
Zaparcie
stolca diagnozuje się, gdy jest on oddawany rzadziej niż 3 razy w tygodniu lub
zmianie ulega jego struktura (staje się twardy, zbity itp.). Jednak każdy
przypadek zaleca się rozpatrywać indywidualnie.
Ogólne zalecenia diety:
1.Zwiększenie ilości błonnika w diecie
Błonnik
to nic innego jak włókno roślinne, które znajdziemy w warzywach, owocach,
pełnoziarnistych produktach zbożowych. Poniższa tabelka przedstawia kilkanaście
produktów, które obfitują w dużą zawartość błonnika.
PRODUKT
|
ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA [w
gramach] na 100g PRODUKTU
|
otręby owsiane
|
20
|
fasola biała (suche
ziarna)
|
15
|
figi suszone
|
13
|
Śliwki suszone
|
9
|
chleb żytni razowy
|
8,4
|
pumpernikiel
|
7,7
|
rodzynki
|
6,5
|
kasza gryczana
|
5,9
|
marchew
|
3,6
|
kapusta biała/czerwona
|
2,5
|
kalafior
|
2,4
|
płatki owsiane
|
6,9
|
płatki żytnie
|
11,6
|
ryż brązowy
|
8,6
|
2.Utrzymanie spożycia płynów na
właściwym poziomie
Dostarczanie
właściwej ilości płynów decyduje o prawidłowym nawodnieniu organizmu (podaż
powinna być nie mniejsza od 1,5l do nawet 2,5l u osób z zaparciami).
3.Zwiększenie spożycia produktów
mlecznych fermentowanych
Warto
wzbogacić swoją dietę w produkty mleczne fermentowane tj. jogurt naturalny,
kefir, sery, maślankę.
4. Zwiększenie aktywności fizycznej
Brak
ruchu osłabia mięśnie tłoczni brzusznej oraz zwiększa objętość jamy
otrzewnowej, co wpływa na osłabienie ruchów perystaltycznych.
5. Ograniczenie spożycia węglowodanów
prostych
Węglowodany
proste są bardzo szybko przyswajane przez organizm człowieka,
jednocześnie dając energię na krótko. Znajdziemy je np. w: cukrze, słodyczach, sokach owocowych, białym pieczywie, makaronie.
6. Ograniczenie spożycia tłuszczów w
diecie
Również
tych ukrytych znajdujących się naturalnie w produktach jak np. tłuste mięso.
7. Dodatkowo należy zastosować się do
podstawowych zasad racjonalnego, zdrowego odżywiania tzn.:
-przyjmować
pokarmy regularnie, co 3-4h
-zjadać
4-5 posiłków dziennie
-nie
omijać posiłków, szczególnie śniadania
-jeść
powoli, dokładnie przeżuwając pokarmy
PRODUKTY ZALECANE I NIEZALECANE:
POLECANE
|
NIEPOLECANE
|
produkty bogatoresztkowe
(bogate w błonnik)
|
unikanie produktów
zapierających tj. szparagi, groch, fasola, orzechy
|
świeże i suszone owoce
oraz świeże warzywa i soki
|
biały ryż, kleiki
ryżowe
|
zwiększenie ilości
płynów
|
kasza manna
|
mleczne produkty
fermentowane
|
kakao, czekolada
|
kawa (przy zaparciu
atonicznym)
|
białe pieczywo,
pieczywo cukiernicze
|
grubo mielone siemię
lniane
|
banany
|
bulion
|
produkty typu fast
food
|
niełuskany ryż np.
brązowy
|
inne słodycze np.
cukierki
|
|
nadmierne spożycie jaj
oraz produktów smażonych
|
|
napoje gazowane
|
|
cukier
|
__________________________________________________
PIŚMIENNICTWO:
M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności
i Żywienia, 2010