Witajcie,
dzisiaj niedziela, więc mam dla Was coś słodkiego - przepis
na babeczki bananowe bez cukru. Proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo
smaczne, można traktować je jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Babeczki bananowe (12 sztuk)
- 250 g mąki owsianej (ja użyłam około 200 g płatków
owsianych, zmielonych w blenderze)
- banan
- około 150 ml mleka
- 2 jajka
- łyżka miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- około łyżki masła
Babeczki przygotowujemy jak tradycyjne muffiny, czyli w
jednej misce będziemy umieszczać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia) a
w drugiej mokre - do naczynia wlewamy mleko i dwa jajka – mieszamy, następnie
roztopiona i ostudzona łyżka masła z miodem i na sam koniec rozgnieciony banan
(można zmiksować w blenderze z odrobiną mleka). Mokre składniki łączymy i
wlewamy do miski z mąką – mieszamy nie zbyt dokładnie, nic się nie stanie jak będą
grudki w cieście. Masę przelewamy do foremek i pieczemy w piekarniku około
20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ! Mam nadzieję, że przepis przyda się na niedzielne
popołudnie :D
Pozdrawiam Was,
Patrycja