Dość licznie wybraliście, że w tym tygodniu powinien pojawić się post o ocenie stanu odżywienia. Mam nadzieję, że wyniesiecie z tego wpisu coś dla siebie. Na pewno będzie to post przydatny dla przyszłych dietetyków : )
![]() |
A: Mikael Häggström, Commons Wikimedia |
Zazwyczaj zaczynając każde nowe zagadnienie wychodzę od definicji. W tym wypadku będzie to coś w stylu "masła maślanego", gdyż stan odżywienia to po prostu stan zdrowia organizmu, który jest wynikiem tego, co spożywamy, jak jest to wchłanianie i jak wykorzystywane są te składniki odżywcze. To tak pokrótce, oczywiście na wchłanianie i wykorzystywanie mogą mieć wpływ przeróżne patologiczne procesy np. chorobowe.
Co składa się na kompleksową ocenę stanu odżywienia?
-wywiad żywieniowy
-badania antropometryczne
-badania biochemiczne
-badania immunologiczne
WYWIAD ŻYWIENIOWY
Jest to metoda, która pozwala na uzyskanie odpowiedzi na pytania związane z masą ciała , kształtowaniem się jej na przestrzeni lat, żywieniem,częstością spożywania określonych grup produktowych, indywidualnych preferencjach, trybie życia, aktywności fizycznej, problemach/chorobach związanych z przewodem pokarmowym i innych.
Za pomocą wywiadu żywieniowego możemy zbadać naprawdę wiele. Można przeprowadzić np. wywiad 24-godzinny, gdzie zapisuje się wszystkie produkty i ich ilości, które spożyliśmy przez całą dobę. Można przeprowadzić kwestionariusz FFQ, czyli kwestionariusz częstotliwości spożycia żywności.
BADANIE ANTROPOMETRYCZNE
Mowa tutaj o badaniu:
-masy ciała
-wzrostu
-obwodów: talii, ramienia, bioder, łydki
-grubości fałdów skórno-tłuszczowych (nad mięśniem trójgłowym ramienia, nad mięśniem dwugłowym ramienia, pod dolnym kątem łopatki, nad grzbietem kości biodrowej)
Po zebraniu danych z badań antropometrycznych można dokonać analizy wielu parametrów, począwszy od BMI (wskaźnik masy ciała), WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder, określa typ sylwetki oraz mówi o lokalizacji nadmiaru tkanki tłuszczowej), wskaźników należnej masy ciała, poziomu tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej (na podstawie badania fałdów skórno-tłuszczowych) itd.
BADANIA BIOCHEMICZNE
Tutaj bada się wiele parametrów, począwszy od morfologii, hematokrytu, albuminy, jonogramu, kreatyniny itd.
BADANIA IMMUNOLOGICZNE (np. całkowitą liczbę limfocytów TLC)
Jakie wyróżniamy zaburzenia stanu odżywienia?
a) niedożywienie:
-ilościowe: MARASMUS (o charakterze energetyczno-białkowym), KWASHIORKOR (o charakterze białkowym)
-jakościowe -niedobory pokarmowe wynikające np. ze zbyt małej podaży produktów będących źródłem danego składnika.
b) nadmierne odżywienie:
-ilościowe- nadmiary energetyczne, które są gromadzone jako trójglicerydy w tkance tłuszczowej podskórnej lub około narządowej.
-jakościowe- nadmiary pokarmowe np. konkretnych składników pokarmowych: wapnia, potasu itp.
Dobrze, dzisiaj na tym zakończymy, gdyż nie chciałabym żeby posty były za długie. Wiem, że takie się kiepsko czyta. W kolejnym poście (całkiem prawdopodobne, że jeszcze w tym tygodniu) chciałabym Wam uzupełnić wiedzę o antropometrycznej ocenie stanu odżywienia.
Pozdrawiam Was,
Beata
__________________________________
BIBLIOGRAFIA:
K.Matysiak: Ocena Stanu Odżywienia. Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej
i Endokrynologicznej UM w Poznaniu. [link: klik]