Witajcie!
Beata wczoraj na FB chwaliła się obiadem, który dostała ode mnie na drogę. Trzeba przyznać, że dość długą - trochę czasu spędziła w autobusie, więc taki dietetyczny posiłek na pewno się przydał. A ja specjalnie dla Was już z samego rana przygotowałam przepis na ten warstwowy słoiczek, zapraszam !
Warstwowy słoiczek (składniki na 4 szklanki)
- 2 woreczki ryżu naturalnego
- pęczek natki pietruszki
- puszka tuńczyka w kawałkach
- pół opakowania jogurtu naturalnego
- słonecznik łuskany (około łyżki)
- ząbek czosnku
- opakowanie zielonych oliwek
- przyprawy
1. Ryż gotujemy według instrukcji z opakowania. Jeśli używacie naturalnego to trzeba uzbroić się w cierpliwość, gotuje się go około 40 minut. Jednak jest zdrowszy od białego.
2. Kolejnym krokiem w przygotowaniu naszego warstwowego słoiczka jest zrobienie pesto pietruszkowego. Wiem, wiem...ostatnio pojawia się u mnie dość często, dlatego można zastąpić natkę - np. papryką i dalej postępować według tego samego przepisu. Uzyskamy w ten czas - krem paprykowy. Wracając jednak do pierwotnej wersji pesto, przepis wielokrotnie pojawiał się na blogu np. tu http://www.z-pamietnika-dietetyka.pl/2014/01/penoziarnisty-makaron-z-pietruszkowym.html
Niemniej jednak przypomnę go. Natkę pietruszki, myjemy i kroimy na mniejsze części. W blenderze umieszczamy natkę, świeżo wyciśnięty czosnek, łyżkę oliwy z oliwek, prażony słonecznik (wystarczy na patelni go podprażyć, do uzyskania złotego koloru), duża łyżka jogurtu naturalnego i ewentualnie przyprawy. Wszystko razem mielimy i nasze pesto jest gotowe.
3. Wszystkie składniki będziemy układać warstwowo w szklankach, czy takich słoiczkach jak na zdjęciu, w zależności od tego, co akurat znajduje się w naszym posiadaniu (szklanka, słoiczek...)
Zaczynamy od warstwy ryżowej (pół lub trochę mniej woreczka na szklankę) , następnie tuńczyk (około 1/4 opakowania na szklankę), warstwa pietruszkowa, kilka pokrojonych oliwek.
GOTOWE!
Idealne na podróż i nie tylko :D
Pozdrawiam Was,
Patrycja