Dzisiaj szybko i na temat, aczkolwiek ze smakiem. Postanowiłam
wczoraj trochę zaszaleć w kuchni i o to
efekt mojej bujnej wyobraźni. Sos pomidorowo – śliwkowy, idealna alternatywa dla sosu
słodko – kwaśnego.
Składniki na około 2 – 3 porcje:
- słoiczek 200g koncentratu pomidorowego, aczkolwiek mogą
być to pomidory z puszki
- 5 suszonych śliwek kalifornijskich
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka oleju, oliwy
- woda mineralna
- przyprawy
11. Na patelni rozgrzewamy oliwę na której,
podsmażamy koncentrat/pomidory z pokrojoną wcześniej w kostkę cebulą , śliwkami
i świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wszystko razem dusimy – najlepiej pod
przykrywką, dolewając co jakiś czas wodę, by sos przypadkiem się nie przypalił.
22. Po około 15 minutach łączenia składników, możemy
dodać przyprawy, ja użyłam curry – za pewne z uwielbienia jej słodkiej nuty,
pieprz i odrobinę soli. Pozostawiamy wszystko jeszcze na chwilę pod
przykryciem.
33. Teraz czeka nas miksowanie sosu w robocie, by
konsystencja była gładka a sos jeszcze bardziej przeszedł smakiem śliwki i
pomidorów (jeśli sos wyszedł zbyt gęsty można dolać trochę wody i wymieszać ).
44. Najlepiej podawać z ryżem naturalnym bądź makaronem pełnoziarnistym, dla smakoszy
mięsa – polecam dodać pokrojoną ,
ugotowaną/ upieczoną pierś z kurczaka bądź inne mięso. Taki obiad na pewno
będzie pełnowartościowy.
SMACZNEGO!!!
Pozdrawiam Was,
Patrycja