2 grudnia 2013

POROWE TARTALETKI

10:33

Share it Please
Już po andrzejkach. Porowe tartaletki w stu procentach spełniły swoją rolę. Został tylko pusty talerz z kilkoma okruszkami, a to chyba najlepsze potwierdzenie, że smakowało.




Składniki na 6 tartaletek:
- 2 żółtka
- 250 g mąki żytniej
- pół kostki margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżki wody

Składniki na farsz:
- por
- mozzarella
- łyżka masła
- przyprawy

Pierwszym krokiem przygotowania tartaletek jest  bez wątpienia - zrobienie kruchego ciasta. Do miski z mąką, dodajemy żółtka, margarynę - pokrojoną w mniejsze kawałki a także 2 łyżki wody. A właśnie, nie zapomnijmy o soli, bo w przeciwnym razie ciasto pozbawimy smaku, przypominającego krakersy.  Zagniatamy wszystko do momentu uzyskania jednolitej masy – do kształtu kulki, tak zrobione ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Dzięki temu mamy czas na zrobienie farszu, do którego potrzebujemy por, pokrojony w krążki -  jeśli tak to można nazwać :D. Szklimy go na maślę z pieprzem i solą, aż do uzyskania miękkości.  Z powrotem zabieramy się za ciasto, zagniatając jeszcze przez chwilę (oczywiście po wyciągnięciu z zimna), by przy wałkowaniu nie popękało. Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy okręgi, które następnie lądują w foremkach, nakłuwamy je lekko widelcem ( można wsypać też do każdej trochę grochu bądź soczewicy, aby kształt podczas pieczenia nie uległ zmianie). Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 – 15 minut. Po czym wyciągamy i pozbywamy się ewentualnie ziaren grochu, wkładając na to miejsce farsz z pora i plasterek mozzarelli.  Każdą traktujemy w ten sam sposób. Wszystko jeszcze raz ląduje w piekarniku, lecz tylko do momentu przypieczenia sera. I gotowe.
Smacznego !!!


Pozdrawiam Was,
Patrycja