Mam dla Was przepis na smaczne muffinki wytrawne. Dziś będą z przesmażonym na maśle porem i cebulką.
Składniki na 18-20 muffinek:
*sypkie:
-mąka pszenna- 500g
-soda oczyszczona- łyżka
-przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie
*mokre:
-mleko 2%- 300ml
-olej rzepakowy- pół szklanki (125ml)
-jaja- 3 szt
Dodatki:
-por
-cebula
-masło-łyżka
Przygotowanie:
1. Por i cebulę kroimy drobno. Przesmażamy na oleju, aż się zarumienią, doprawiamy ulubionymi przyprawami.
2. Przygotowujemy 2 miski, w jednej mieszamy składniki mokre, w drugiej suche, a następnie mieszamy wszystko razem przez chwilkę, tylko do momentu, aż nie będzie widać sypkiej mąki.
3. Na koniec wrzucamy do ciasta ostudzoną cebulę z porem i mieszamy.
4. Układamy ciasto w foremkach, do 3/4 wysokości pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20min w 210st.C.
Smacznego!
Beata