27 września 2012

RYŻ Z JABŁKAMI

12:54

Share it Please
Witajcie!

Dziś przepis na danie, które pewnie większość z Was pamięta z dzieciństwa. Ja, wtedy za nim nie przepadałam, ale teraz bez problemu mogę nazwać je jednym z moich ulubieńszych :)







Składniki: (na 3 osoby)

-ryż biały- 3 woreczki (300g)
-mleko 1,5-2% - 250ml
-cukier-2 łyżki
-jabłka-1kg
-cynamon
-olejek waniliowy
-sól

Przygotowanie dania jest jak zwykle bardzo proste, szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. 
Wystarczy wsypać do garnka ryż (jeśli używamy ryżu pakowanego, to rozerwijmy woreczki) i chwilę podprażyć. Następnie dolewamy do niego ok. 1,5 szklanki wody oraz szklankę mleka. Dosypujemy szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Ryż gotujemy mieszając co jakiś czas przez około 15-20min, aż ziarenka zmiękną.



W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Przekładamy owoce do rondla i dusimy przez chwilę z pozostałym cukrem, cynamonem i odrobiną olejku waniliowego (można go zastąpić cukrem waniliowym). Jabłka dusimy do momentu, aż pozbędziemy się tzw.surowości : )




Następnie naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu i układamy w nim na przemian ryż-jabłka-ryż, aż do wykończenia składników.
UWAGA: ostatnią warstwą powinien być ryż!



Posypujemy po wierzchu odrobiną cynamonu i całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 st.) na około 20min.





 Gotowe!


Smacznego,
Beata