Dziś przepis na danie, które pewnie większość z Was pamięta z dzieciństwa. Ja, wtedy za nim nie przepadałam, ale teraz bez problemu mogę nazwać je jednym z moich ulubieńszych :)
Składniki: (na 3 osoby)
-ryż biały- 3 woreczki (300g)
-mleko 1,5-2% - 250ml
-cukier-2 łyżki
-jabłka-1kg
-cynamon
-olejek waniliowy
-sól
Przygotowanie dania jest jak zwykle bardzo proste, szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Wystarczy wsypać do garnka ryż (jeśli używamy ryżu pakowanego, to rozerwijmy woreczki) i chwilę podprażyć. Następnie dolewamy do niego ok. 1,5 szklanki wody oraz szklankę mleka. Dosypujemy szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Ryż gotujemy mieszając co jakiś czas przez około 15-20min, aż ziarenka zmiękną.
Następnie naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu i układamy w nim na przemian ryż-jabłka-ryż, aż do wykończenia składników.
UWAGA: ostatnią warstwą powinien być ryż!
Smacznego,
Beata